Nemocnice Kyjov obměnila vedení, krizový tým skončil

4. 8. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V Nemocnici Kyjov po měsících skončil krizový management a nemocnice pod obměněným vedením vstoupila do běžného provozu. Konec krizového řízení včetně inovovaného týmu náměstků dnes v tiskové zprávě představil ředitel Josef Pejchl. Nemocnice krizový chod zavedla krátce poté, co loni odešel bývalý ředitel Igor Kalix.


Důvodem krize podle jeho nástupců bylo zadlužení i špatný technický stav budovy centrálních operačních sálů, která tvoří jádro nemocnice a bez níž není její provoz možný. Nedávno začala její rekonstrukce.

Pejchl vede nemocnici od konce loňského roku. On i jeho podřízení podle něj musejí nyní usilovat hlavně o kvalitnější péči pro pacienty a dovedení nemocnice ke kladnému hospodářskému výsledku. Program, který má zabránit údajnému plýtvání léky i zdravotnickým materiálem, nemocnice zahájila začátkem roku. V lednu až dubnu díky tomu hospodařila se ztrátou 1,3 milionu korun, loni za stejné období skončilo hospodaření v minusu 7,3 milionu korun.

Nakládání s léky pod hlavičkou kyjovské nemocnice vyšetřuje i policie. Podezírá dva bývalé externí lékaře, že na pohotovosti ve Veselí nad Moravou psali na jména pacientů falešné recepty. Policie dosud nikoho neobvinila, podle informací ČTK se čeká na vyčíslení škod, které musejí dát dohromady zdravotní pojišťovny. Nemocnice po aféře zavedla nový software na hlídání pohybu zdravotnického materiálu a léků.

V krizi nemocnice řešila i opravu budovy centrálních operačních sálů dostavěné před deseti lety. Stavbaři však tehdy zvolili natolik nevhodnou technologii, že objekt začal praskat. Statici vyhodnotili rekonstrukci jako nezbytnou. Nemocnice ji řešila jako reklamaci. Podle Pejchla však oprava způsobila četné provozní potíže. Nikdo nepočítal s tím, že budovu bude třeba tak brzy vystěhovat, a tak v suterénu fungovaly třeba nemocniční servery. Nemocnice navíc musela zřídit náhradní operační sály a splnit hygienické požadavky, jako by stavěla nové. Pejchl řešil v nemocnici i alkoholovou aféru - ve dvou případech vyšlo najevo, že lékaři byli ve službě opilí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?