Nemocnice lákají nové dárce krve, například začínající řidiče

9. 8. 2011 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnicím v Olomouckém kraji se během léta snižují zásoby krve, neboť dárci odjíždějí na dovolené. Transfuzní stanice proto i o prázdninách pořádají akce s cílem přilákat nové dárce. Například prostějovská nemocnice cílí na začínající řidiče, v Olomouci mohli dárci soutěžit o let balonem nebo získají návštěvu v solné jeskyni. Olomouckou fakultní nemocnici nyní trápí nedostatek dárců negativních krevních skupin, řekl dnes ČTK lékařka Alice Entrová.


„Dárci jsou na dovolené, navíc někteří jezdí do exotických krajin a jsou poté vyřazeni z darování na delší dobu. Proto některé kampaně směřujeme právě na období prázdnin,“ uvedla Entrová. Dnes byli například vylosováni dva dárci, kteří krev poskytli od počátku července, a za odměnu budou moci absolvovat let balonem. Další prázdninovou akci připravuje Westernové městečko Šiklův mlýn, který věnuje dárcům volné vstupenky.

Na začínající řidiče se zaměřuje transfuzní oddělení nemocnice v Prostějově v kampani Každý řidič dárcem krve. Zdravotníci spolupracují s autoškolami s cílem upozornit na to, že právě účastníci silničního provozu se ve značné míře na spotřebě krve podílejí.

„Cílem kampaně není okamžitý nekoordinovaný, a proto špatně zvládnutelný odběr velkého množství dárců, ale průběžná celoroční spolupráce dárců s transfuzními zařízeními,“ uvedl vedoucí lékař odběrového střediska prostějovské nemocnice Jiří Šlézar. Poprvé spustila nemocnice kampaň v roce 2007. Od té doby pro svoji úspěšnost pravidelně oslovuje převážně čerstvé absolventy kurzů autoškoly. Díky akci se už podařilo získat více než 200 nových dárců.

Dárcovská základna stárne obecně v celé ČR. Zájem darovat krev není zvláště mezi mladými lidmi. Například na olomoucké transfuzní oddělení přišlo v letošním prvním pololetí přes 500 nových dárců, akce Daruj krev a vyhraj let balonem přilákala 95 prvodárců.

Spotřeba krve meziročně roste i v prostějovské nemocnici. Loni se oproti roku 2009 zvýšila o více než 400 transfuzních přípravků. „Letošní dosavadní vývoj ukazuje, že může ještě narůst,“ doplnil Šlézar.

Dárcem se může stát každý člověk od 18 do 60 let, s váhou nad 52 kilogramů, který v minulosti neprodělal žádný typ infekčního zánětu jater, pohlavní chorobu či jiné závažné infekční onemocnění a není v současné době pro žádné onemocnění sledován.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?