Nemocnice loni neprodělala

11. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zálohové platby se vyměřují na základě vyčerpaných financí v předešlém pololetí. Jestliže tedy nemocnice chce a měla by léčit lidi podle nejnovějších metod...


Opočenská nemocniční, a. s., loni hospodařila bez ztráty. Výsledky má jen za první pololetí, protože čekají na vyúčtování od zdravotní pojišťovny.

Opočno - „Musím dodat, že vyúčtování za první pololetí jsme dostali teprve začátkem prosince, takže přesné výsledky hospodaření za druhou polovinu roku získáme opět s několikaměsíčním zpožděním,“ uvedl ředitel Jiří Šmejda. Na základě těchto potíží nemůže nemocnice výrazně plánovat nové nákladnější investice pro letošní rok. Šmejda řekl, že naštěstí dobře funguje zálohový způsob platby, takže zdravotnické zařízení může stále disponovat s jistými finančními prostředky. „Vyúčtování spočívá v tom, že buď nám pojištovna ještě něco doplatí, nebo v drtivé většina případů, hlavně státních nemocnic, zaplatí zařízení ještě pojišťovně,“ řekl Šmejda.

Snaha léčit nejmoderněji

Zálohové platby se přitom vyměřují na základě vyčerpaných financí v předešlém pololetí. Jestliže tedy nemocnice chce a měla by léčit lidi podle nejnovějších metod a s nejmodernějšími léky, pak zákonitě narůstá výdej finančních prostředků.

„Mohu uvést příklad z naší diabetické ambulance, kde se nyní pacientům podává nejnovější druh inzulínu, který je také značně drahý. Pak se stane, že už po třech měsících ambulance překročí půlroční zálohy o 140 tisíc korun,“ vysvětlil ředitel.

Dalším problémem mezi nemocnicemi a pojišťovnami jsou neustále se měnící způsoby plateb za určité výkony. Šmejda uvedl, že změny jsou minimálně jednou za rok, ale mnohdy k nim dochází i za šest měsíců. Dalším „kamenem úrazu“ je, že pojišťovna hradí obsazenost lůžka u jednoho pacienta pouze jednou za rok. V praxi to znamená, že pokud bude například na porodnickém oddělení hospitalizována žena, která tu rodí, a po půl roce si zlomí nohu, pojišťovna již náklady na lůžka nezaplatí. Přitom obsazené lůžko stojí nemocnici devět set korun, ale pojišťovna hradí pouze 650 korun.

„S tímto systémem by nemocnice, pokud by nedisponovali různými ambulancemi, brzy zkrachovaly. Ve světě to přitom funguje tak, že nemocnice mají pouze příjmová oddělení,“ postěžoval si Šmejda.

Drží si odborníky

Soukromé nemocnice nemusí svému personálu navyšovat plat, tak jak říká vláda, ale přesto tak činí. „Jde o to, pokud bychom zde drželi minimální mzdy a lékaře a sestry patřičně neohodnotili, pak by nám utíkali do jiných zařízení. My tu však máme kvalitní odborníky, tak se snažíme „držet krok“ se státními zařízeními,“ vysvětlil ředitel.

ŠÁRKA EHLOVÁ, Orlické noviny - Rychnovsko, 11.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?