Nemocnice Louny už má vlastníka

14. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj pražské Nemocnici svaté Alžběty prodal lounský špitál za 58,5 miliónu korun. Prodejní smlouvu, podle níž musí nový vlastník udržet všechna pracovní místa a rozsah zdravotnické péče, podepsal ve čtvrtek hejtman Jiří Šulc. Nový majitel převezme nemocnici 1. července...


Za 58,5 miliónu korun prodal

Zvládli problémy

„S oblibou přirovnávám lounskou nemocnici k pacientovi, kterého jsme zdědili ve stadiu klinické smrti. Byla zadlužená, hrozilo jí dokonce i odpojení dodávek tepla. Díky nasazení krizového řízení se nám podařilo tyto problémy zvládnout, pacienta vzkřísit a udržet naživu. Nyní je nutné, aby léčebný proces pokračoval, a to pod vedením odborníků. Proto jsme se rozhodli přistoupit k prodeji,“ uvedl Šulc.

Zadlužení lounského špitálu překročilo hranici 124 miliónů korun, dalších 55 milionů dlužila nemocnice dodavatelům.

Na konci loňského roku převedl kraj na NsP Louny 66 miliónů korun ze státní dotace na částečné oddlužení zdravotnických zařízení. Dalších deset miliónů poslal do Loun ze svého.

Ještě před prodejem prodělal špitál drastickou dietu. Koncem loňského léta přišel o pětasedmdesát lůžek dětského oddělení, čtyřiačtyřicet míst gynekologicko-porodnického a pět anesteziologicko-resuscitačního oddělení.

Z celé nemocnice zůstala jen interna s dialýzou, lůžka následné péče, chirurgie a čtyři postele na jednotce intenzivní péče. O práci přišlo k 31. srpnu pětaosmdesát lidí ze 361 zaměstnanců.

O okleštěnou péči mělo přesto zájem hned několik potenciálních provozovatelů. Kromě Nemocnice sv. Alžběty to byl například teplický Treinvest.

Proti pražskému zájemci však měla teplická společnost kratší zkušenosti s podnikáním ve zdravotnictví.

Nemocnice svaté Alžběty provozuje lůžkovou péči od roku 1994. Má 60 lůžek pro dlouhodobě nemocné a 12 ambulancí.

Už nehrozí zrušení

Do svého nového zařízení v Lounech bude muset Nemocnice sv. Alžběty investovat v nejbližší době dvacet, možná čtyřicet miliónů. Nemocniční kuchyň je v havarijním stavu. Obyvatelé Loun proti prodeji zatím neprotestují.

Po zkušenostech s omezováním péče se většina respondentů spokojila s tím, že konečně někdo nemocnici koupil a už jí nehrozí zrušení.

Šárka Tonarová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?