Nemocnice má ojedinělé oddělení

5. 9. 2010 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Uherskohradišťská nemocnice otevřela v těchto dnech oddělení dlouhodobé intenzivní péče (DIP) s deseti lůžky.


„Jedná se o první pracoviště tohoto druhu ve Zlínském kraji. Počet lůžek DIP je však nedostatečný nejenom v tomto kraji, ale i v rámci celé republiky,“ ozřejmil motivaci pro vybudování nového pracoviště ředitel nemocnice Antonín Karásek.

Pracoviště stálo šest milionů korun Nové oddělení, jež nákladem šesti milionů vybavila nemocnice z vlastních prostředků, slouží pacientům, kteří jsou po kritickém onemocnění ve stabilizovaném stavu, ale neobnovila se u nich některá z životních funkcí.

„Tito chroničtí pacienti potřebují specializovanou péči, kterou jim doposud dokázalo poskytnout pouze anesteziologickoresuscitační oddělení (ARO) nebo oborové jednotky intenzivní péče. Tato oddělení jsou však zaměřena na příjem a péči o akutní pacienty a nemají kapacity pro dlouhodobou péči o chronické pacienty,“ vyzdvihla potřebnost nového oddělení primářka AROIrena Šnajdrová. Průměrná doba hospitalizace na jednotce ARO se pohybuje kolem sedmi dnů, chronicky nemocní pacienti přitom ke zlepšení svého stavu mnohdy potřebují i několik měsíců.

Rozsah péče nového oddělení pokrývá všechny chronické stavy selhávání základních životních funkcí. „Nejčastěji se jedná o pacienty, kteří nedokáží začít dýchat spontánně bez podpory přístrojů a vyvinula se u nich takzvaná dlouhodobá závislost na plicním ventilátoru,“ uvedla příklad typického pacienta primářka Šnajdrová.

Přijali čtyřicet nových zdravotníků

Pacientům oddělení DIP se nyní dostává specializované zdravotnické i lékařské péče, jejíž rozsah je srovnatelný s ARO. Podobné je i přístrojové a personální vybavení pracoviště. Důležitou součást terapie na oddělení dlouhodobé intenzivní péče tvoří intenzivní rehabilitace, která je zde zajištěna dvakrát denně po sedm dnů v týdnu a zahrnuje i bazální a audiovizuální stimulaci.

Nové oddělení dlouhodobé intenzivní péče je umístěno v interním pavilonu číslo 11 v těsném sousedství interní jednotky intenzivní péče. Pro zajištění jeho provozu nemocnice přijala téměř čtyřicet zdravotníků.

„Intenzivní péče o dlouhodobě nemocné pacienty vyžaduje od personálu vysokou odbornost a značnou psychickou odolnost,“ vysvětlila nárůst pracovních sil primářka Šnajdrová. Nově přijatí pracovníci absolvovali více než půl roku trvající zaškolování na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.
Oslovení obyvatelé Uherskohradišťska zřízení nového pracoviště vítají. „Čím univerzálnější léčba v nemocnici bude, tím lépe bude o pacienty postaráno. Nové oddělení může výrazně zvýšit efektivitu toho zařízení,“ poznamenal Robert Daněk z Uherského Hradiště.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?