Nemocnice má sto milionů na dostavbu

23. 10. 2009 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Stomilionová dotace má zajistit pokračování dostavby a rekonstrukce Nemocnice Znojmo, která je největším zdravotnickým zařízením ve vlastnictví kraje. Rada kraje doporučila ve čtvrtek zastupitelům, aby k padesátimilionové státní dotaci schválili stejnou částku také z krajského rozpočtu.


„Původně mělo být investováno více. Rada kraje se ale domnívá, že za tuto částku je možné investiční akci, započatou v minulých letech, úspěšně dokončit. Jde o vytvoření nového zázemí v takzvané nové nemocnici, které by umožnilo vystěhovat objekty staré nemocnice v centru města,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Vedení kraje počítá s tím, že nejpozději do dvoulet, jakmile se podaří starou nemocnici vystěhovat, nabídne její uvolněný areál ke komerčnímu odprodeji. „Z výnosů budou financovány další investice v oblasti zdravotnictví,“ sdělil hejtman.

Oko zmocněnce

Rada také rozhodla, že na dostavbu znojemské nemocnice bude dohlížet zmocněnec kraje, který by pracoval přímo ve Znojmě. Má spolupracovat s˙ředitelem nemocnice, s krajskými orgány, ale i s ministerstvem zdravotnictví, které je dalším investorem.

Konkrétní kompetence zmocněnce a také návrhy na personální obsazení tohoto postu má radě předložit krajský radní pro oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý. O nutnosti pokračování přístavby, rekonstrukce a modernizace znojemské nové nemocnice se byl hejtman Hašek osobně přesvědčit přibližně před měsícem.

Jde především o to, aby se pacienti dostali do odpovídajících prostor

„Byl jsem se osobně podívat na to, v jakém stavu stará nemocnice skutečně je. Chtěl jsem si ověřit, že stěhování je skutečně účelné,“ vysvětlil tehdy těsně po návštěvě Znojma jihomoravský hejtman.

„Z jednání jsem měl velmi dobrý pocit. Hejtman Hašek i radní Oldřich Ryšavý jednoznačně podpořili myšlenku co nejrychleji přestěhovat starou nemocnici do nové. I podle nich je to správný postup, jiný není,“ řekl po jednání ředitel znojemské nemocnice Miroslav Kavka.

Důvodů k přestěhování staré nemocnice je podle něj několik. „Jde především o to, aby se pacienti dostali do odpovídajících prostor,“ nastínil ředitel znojemské nemocnice.

Ušetří za provoz

Roli při opuštění budov známé staré nemocnice na Vídeňské ulici hraje i ekonomika.

„Organizačně, medicínsky i finančně je provozování staré nemocnice velice nákladné. Není tam laboratoř, rentgen ani kuchyně. Všechno se mezi starou a novou nemocnicí musí stále převážet. Budovy jsou velmi staré, s vysokými stropy a netěsnícími okny, což opět stojí další zbytečné peníze na vytápění a údržbu,“ dodal ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?