Nemocnice mají do pátku dát Julínkovi zprávu o zubní pohotovosti

15. 9. 2006 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Do pátku mají nemocnice sdělit ministerstvu zdravotnictví, jak zajistily nepřetržitou zubní pohotovost pro obyvatele ve svém regionu. Tento příkaz Davida Ratha z dob, kdy byl ministrem, nikdo nezrušil...


Rathův nástupce Tomáš Julínek ČTK řekl, že nemá zatím zprávu o tom, jak nemocnice tento úkol splnily; že Rathův příkaz je podle něj do jisté míry kontroverzní a musí se prý přehodnotit.

Rathův příkaz ostře kritizoval prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. „Pro obyvatele to vypadá jako něco úžasného, ale je to mediální bublina,“ řekl Pekárek ČTK. Příkaz ministra má splnit 11 nemocnic se zubní péčí, jež ministerstvo přímo řídí. Ty jsou ale jen ve velkých městech, kde zubní pohotovost už byla zajištěna. Pro obyvatele menších měst a na venkově se nic nemění.

Bývalý ministr podle Pekárka dosáhl jen toho, že ve velkých městech, kde už pohotovost byla, přibude míst, kde budou lidé s bolestmi zubů v noci a o víkendech ošetřeni. Nemocnice to bude stát zbytečně peníze a dostupnost péče se tím nezlepší.

V Praze měly doposud zubní pohotovost Fakultní nemocnice Motol a Všeobecná fakultní nemocnice. Přibude Fakultní nemocnice Bulovka, kde dosud pečovali o lidi HIV pozitivní. „Jsem zvědav, jak tam budou chodit bezdomovci a lidé na pohotovost,“ poznamenal Pekárek.

V hlavním městě přibude pohotovost také ve Fakultní Thomayerově nemocnici a v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

„Do IKEM chodí lidé před transplantací, kteří musejí mít před zákrokem v pořádku chrup; do toho budou chodit akutní případy z ulice,“ podivil se Pekárek. Celonoční pohotovost způsobí potíže i Vinohradům, kde nemají dostatek zubařů. Úrazová nemocnice v Brně zavedla kvůli zubní pohotovosti částečný úvazek.

„Příkaz nic neřeší, těžko pomůže někde jižním Čechám nebo vzdáleným místům Středočeského kraje, kde pohotovost není, protože řeší jen velká města,“ dodal Pekárek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?