Nemocnice mají potíže, chybějí sestry

19. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice mají nouzi o zdravotní sestry. Nedostatek zdravotnic je leckde akutní. Pacienti jej mohou pocítit na vlastní kůži. Fakultní nemocnice Brno pro nedostatek sester uzavřela jedno ze svých oddělení. "Pacienty z jednoho interního oddělení jsme přestěhovali na jiná oddělení," řekla mluvčí nemocnice Zuzana Joukalová...


Brněnské fakultní nemocnici chybějí desítky sester, obdobně jako pražským nemocnicím - všeobecné fakultní a motolské. Co je příčinou nedostatku sester? Mimo jiné jejich odchody za prací do zahraničí. Stále více zdravotnic ovládá angličtinu či němčinu. Jsou to zejména ty, jež ukončily školu v minulých letech. Jazykové znalosti se snaží zúročit a shánějí práci v zahraničí, zejména v Rakousku, Německu a v Británii, kde mají možnost více si vydělat.

Zdravotní sestry také mnohdy vyhledávají zaměstnání v jiném oboru. „Práce v nemocnici je vyčerpávající, a tak sestry odcházejí jinam,“ řekl ředitel pražské fakultní nemocnice Martin Holcát. Ve velkých městech, na rozdíl od malých obcí, je přitom velká pravděpodobnost, že dívky práci v jiném, lépe placeném oboru naleznou. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče uvádí, že průměrný plat zdravotní sestry je dvanáct tisíc korun hrubého.

Další příčinou chybějících zdravotnic je studium sester na vysokých školách. Situace v některých českých a moravských nemocnicích je natolik vážná, že jejich vedení nabízejí práci zdravotním sestrám ze Slovenska, Polska a Ukrajiny.

Příčiny nedostatku zdravotních sester:

- práce ve zdravotnických zařízeních v zahraničí

- práce v jiném oboru

- studium na vysoké škole

Radka Wallerová, ZN Zemské noviny, 18.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?