Nemocnice mají ušetřit až miliony korun ročně

10. 2. 2009 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco regulační poplatky uhradí kraj Vysočina ze své kapsy bez ohledu na jejich sumu, s elektrickou energií hodlá ve zdravotnických zařízeních šetřit. A to ne vypínáním elektrických spotřebičů, ale společným nákupem elektřiny pro nemocnice v Jihlavě, Pelhřimově, Novém Městě, Havlíčkově Brodě a Třebíči, od nejlevnějšího dodavatele na trhu...


„Předpokládáme, že díky společné zakázce, a tedy velkým odběrům, se dostaneme na nižší cenu, “ uvedl Jan Koten z krajského odboru sociálních věcí a zdravotnictví. A kolik se má ušetřit? „Podle našeho předběžného odhadu půjde o sta tisíce až jednotky milionů korun ročně. Ty budou moci být využity pro jiné účely zdravotnických zařízení - na navýšení mzdových prostředků a zkvalitnění věcného a technického vybavení, “ doplnil náměstek vysočinského hejtmana pro oblast financí Vladimír Novotný.

Výši úspor určí až vyjednávání

Podle odhadů se pohybuje spotřeba elektřiny ve všech krajských nemocnicích na Vysočině přibližně na úrovni čtrnácti tisíc megawatthodin (MWh). Například v jihlavské nemocnici je odhadován roční odběr na 5500MWh. Jak Deníku potvrdil Pavel Círek z Energetického regulačního úřadu, ceny pro odběratele vysokého napětí (což nemocnice jsou - pozn. redakce) jsou úplně někde jinde než v případě domácností a jiných odběratelů nízkého napětí. „Nedá se stanovit průměrná cena za kilowatthodinu ani to, o kolik průměrně jsou ceny toho kterého dodavatele výhodnější, záleží zde hlavně na vyjednávacích schopnostech, “ uvedl Círek.

Michal Kolařík, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?