Nemocnice mají záporný provozní výsledek

20. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V červených číslech skončily zlínská, kroměřížská a vsetínská nemocnice. Uherskohradišťská si vedla vloni nejlépe.


Tři nemocnice Zlínského kraje uzavřou loňské hospodaření v červených číslech. Záporný provozní výsledek vykazují zařízení v Kroměříži, Vsetíně a Zlíně, přičemž v Baťově nemocnici činí 187 milionů korun. Kladný provozní výsledek hlásí pouze v Uherském Hradišti. Letos ale zařízení počítají s výrazným zlepšením.

Informovala o tom krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD) s tím, že zatím jde o neauditované výsledky.

Hospodaření nemocnic ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži končí v červených číslech takřka pravidelně. Například za rok 2009 Baťova nemocnice skončila ve ztrátě 122,76 milionu korun a nemocnice ve Vsetíně vykázala minus 4,71 milionu korun. Díky navýšení základního kapitálu nemocnice v Kroměříži vykázala za rok 2009 zisk tři miliony, v roce 2008 ztráta činila 54,1 milionu korun. Uherskohradišťské nemocnici předloni klesl zisk na 9,67 milionu korun.

Snižování nákladů se může dotknout i zaměstnanců

Podle Příleské předběžný provozní výsledek hospodaření za rok 2010 v Kroměříži činí minus 7,16 milionu korun, ve Vsetíně minus 20,18 a v Krajské nemocnici T. Bati minus 187,17 milionu korun.
V Uherském Hradišti je to plus 14,44 milionu korun.

Krajská radní zároveň upozornila na to, že v pondělí schválené obchodní plány nemocnic v Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti počítají na konci roku s kladným provozním výsledkem hospodaření. V Kroměříži to je 1,13 milionu korun, ve Vsetíně 575 tisíc a v Uherském Hradišti 1,11 milionu korun.

„V Baťově nemocnici je plánováno minus 56 milionů korun. V nemocnici je momentálně realizovaný plán konsolidace na snížení ztráty této nemocnice,“ poznamenala radní. Dodala, že snižování nákladů nemocnice se může dotknout i zaměstnanců.

Významné investice letos jen v Hradišti

Kromě výstavby centrálního pavilonu v Uherském Hradišti nemocnice se žádnými významnými investicemi letos nepočítají. Centrální pavilon přijde na 700 milionů korun a vedení Uherskohradišťské nemocnice si na projekt hodlá vzít úvěr kolem 600 milionů korun.

„Jinak většina obchodních plánů je postavena na předpokládaném příjmu od zdravotních pojišťoven. Samozřejmě nám do toho vstupuje hodně neznámých. Nevíme, zda bude či nebude zavedena čtrnáctiprocentní daň z přidané hodnoty, což by mohlo ovlivnit výsledek hospodaření.

Nevíme ani, jak se pohnou ceny léků a ceny zdravotnického materiálu,“ dodala Příleská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?