Nemocnice ministerstva zdravotnictví platy od ledna zvyšují

17. 1. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ministerstva zdravotnictví splní příkaz Leoše Hegera (TOP 09) a platy od ledna zvyšují. Jinou možnost ředitelé ani nemají, pokud nechtějí být odvoláni. Zatímco ale pro Nemocnici Na Homolce není růst platů problém, některé nemocnice musejí na platy teprve uspořit.


Ministr radí omezit investice. Nemocnice mají přidat lékařům, sestrám a dalším zdravotníkům. Homolka či Masarykův onkologický ústav v Brně přidají všem zaměstnancům.

„Nemocnice Na Homolce zvyšuje od 1. ledna platy všem zaměstnancům. Lékařům, sestrám či laborantům o 6,25 procenta průměrného tarifu, technicko-hospodářským pracovníkům o 1000 korun a dělnickým profesím o 600 korun měsíčně,“ řekla ČTK mluvčí Jitka Kalousková.

„Masarykův onkologický ústav (MOÚ) navýší platy zaměstnanců o slíbených 6,25 procenta. Základem, ze kterého se procenta budou počítat, nebude pouhý platový tarif, ale také všechny pravidelné příplatky,“ řekl ČTK ředitel profesor Jiří Vorlíček. Navýšení dostanou všichni zaměstnanci. „Všichni jsou potřební pro naše úspěšné fungování,“ vysvětlil.

Peníze ale nebudou rozděleny všem stejně. „Větší úspěšnost ve snaze o kvalitu našich služeb či hospodárnější provoz tak přinesou zaměstnancům daného pracoviště také větší nárůst platový,“ uvedl ředitel. V pololetí pak zváží další navýšení, záležet prý bude na hospodářských výsledcích. S tímto postupem odboráři v MOÚ souhlasí.

Pražské nemocnice Thomayerova a Bulovka jednají v těchto dnech s odboráři o platech a nových kolektivních smlouvách. „V rozpočtu s přidáním počítáme,“ řekla ČTK mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

„Pokyn ministra splníme,“ potvrdil mluvčí Bulovky Martin Šalek. Lékařům prý navýší platy v každém případě, navýšení pro sestry se vyjednává v rámci nové kolektivní smlouvy. Nemocnice pro letošek investice neplánovala, nemůže tedy ušetřit jejich zrušením. Peníze získá třeba revizí všech smluv s dodavateli. Úspor v řádech milionů ročně dosáhne zrevidováním smluv na dodávky energií. Další úspory přinese to, že nemocnice snížila počet náměstků, či zpřísnila výběr parkovného v areálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?