Nemocnice Motol modernizuje vybavení onkologie a traumatologie

1. 9. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Modernizaci přístrojového vybavení tento měsíc zahájili v centru komplexní onkologické péče FN Motol, přístroje modernizují rovněž ve zdejším traumatologickém centru. Špičkové přístroje na diagnostiku budou pacientům sloužit již na konci letošního roku...


Novinářům to v Praze řekl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

„Máme špičkové vybavení radioterapeutického oddělení na světové úrovni,“ řekla ČTK primářka motolské onkologie Jana Prauzová, po modernizaci podle ní nemocnice snese srovnání se špičkovými onkologickými pracovišti v USA a západní Evropě. Přístroje na magnetickou rezonanci a kamery k provádění tomografických vyšetření pomohou snížit zátěž pacientů léčbou.

S využitím nejmodernější techniky mohou lékaři především ošetřovat přesně zaměřené části těla. „Podaří se tak více eliminovat nežádoucí účinky záření na zdravou tkáň,“ vysvětlila Prauzová.

Celkové náklady na modernizaci onkologie budou činit přes 79 milionů korun, nemocnice z toho získala více než 36 milionů korun z dotace od Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Základem přístrojů je podle Prauzové zejména výpočetní technika. Podle Prausové jde vývoj v této oblasti velmi rychle kupředu, podle jejího odhadu proto i nové nejmodernější přístroje do osmi až deseti let zastarají.

Ještě rychleji jde podle ředitele Ludvíka kupředu pokrok v oblasti zařízení pro traumatologii; špičkové přístroje mohou zaostávat již za pět let.

Motolské centrum, které po loňských organizačních změnách zůstalo jedním z deseti podobných pracovišť zařazených ministerstvem zdravotnictví do sítě traumacenter, získá do konce listopadu přístroje za více než 95 milionů korun. Z prostředků Evropské unie na ně nemocnice dostane přes 42 milionů korun.

Lékařům a pacientům bude sloužit například nový navigační systém informující operatéra o přesnosti jeho postupu, dva nové rentgenové diagnostické přístroje i dva laserové přístroje pro oční operace. Nebudou chybět nové operační stoly, oční operační mikroskop, souprava pro chirurgické operace břicha a hrudi ani nový operační systém akutní péče k vedení úplné, rychlé a přehledné lékařské i ošetřovatelské dokumentace.

Fakultní nemocnice Motol je největším českým zdravotnickým zařízením vůbec; statut traumacentra má pro dospělé i děti, má i dětské kardiocentrum, hematoonkologii i dětskou transplantační jednotku kostní dřeně.

Nemocnice má pro pacienty 2410 lůžek. Ambulantně ročně ošetří přes 860.000 pacientů, hospitalizuje je přes 70.000 nemocných. Provoz zajišťuje přes 5000 zaměstnanců, z toho 1130 lékařů.

V dětském traumacentru bylo loni hospitalizováni 1265 dětí, operováno bylo 701 z nich. Traumatologie pro dospělé hospitalizovala 3734 lidí, operovali jich zde 2359. Na onkologii v Motole loni nově přijali k léčbě 2936 pacientů; celkem zde léčili 5068 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?