Nemocnice musí odvrátit krizi

12. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zajištění akutní péče, odklady plánovaných operací. Takový je scénář nemocnic v Libereckém kraji po 1. březnu 2011, kdy se chystají odejít lékaři.


Kolik jich bude, je zatím nejasné. Pět lékařů z liberecké nemocnice už svou výpověď stáhlo. V českolipské nemocnici podalo výpověď dvaadvacet, zatím ale na nich všichni trvají.

Vedení nemocnice s lékaři vyjednává. „Až na drobnosti jsem se nesetkal s konkrétními osobními požadavky lékařů, kteří podali výpověď. Lékaři vesměs pouze vyjadřovali podporu protestní akci,“ uvedl ředitel českolipské nemocnice Petr Chmátal. O podobných zkušenostech hovoří i ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný.

Přestože zřejmě někteří lékaři své výpovědi stáhnou, musí být nemocnice připravená na krizové období. To může začít ještě dříve než 1.března. Sloužící lékaři mají totiž nevyčerpanou dovolenou, kterou si musí vybrat ještě před ukončením pracovního poměru. „Krizový plán připravujeme a snažíme se pamatovat na všechny souvislosti,“ ujistil tiskový mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

Českou Lípu odchody ohrozí

Zatímco Liberec a Jablonec n. N. mají k sobě blízko a jejich management předpokládá úzkou spolupráci, Česká Lípa je na tom mnohem hůř. Díky vzdálenosti od Liberce nemůže s pomocí krajských nemocnic počítat.

„V České Lípě bude dopad mnohem horší. Nejvíc ohrožené jsou neurologie a ARO.V České Lípě byl chronický nedostatek lékařů už dříve,“ shrnul krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák. „Pomoci by mohla například nemocnice v Děčíně, odkud lékaři neodcházejí.“

Podle ředitele krajské pobočky VZP v Liberci Jiřího Benedikta začnou vyjednávání s ústeckými a středočeskými kolegy. Nemocnice v Mladé Boleslavi a Děčíně jsou České Lípě nejblíže.

Ředitelé všech nemocnic v Libereckém kraji se dohodli, že nebudou využívat situace a vzájemně si přetahovat doktory. Navíc VZP nebude uzavírat nové smlouvy na ambulantní péči. „To znamená, že s lékaři, kteří by chtěli otevřít privátní praxi, smlouvu neuzavřeme,“ zdůraznil Jiří Benedikt s tím, že zatím nikdo o zřízení nové ordinace nepožádal.

Odchod do zahraničí plánuje jeden lékař z liberecké nemocnice. „O tom, kdo z lékařů chystá svůj odchod do zahraničí, informace nemáme,“ uvedl mluvčí českolipské NsP Petr Pokorný.

I přesto, že výpovědi způsobují nemocnicím značné komplikace, s některými požadavky management souhlasí. Jde například o vzdělávání lékařů, které je podle Luďka Nečesaného příliš zdlouhavé.

Odcházejí mladí

K odchodu se z velké části chystají zejména mladí lékaři do třiceti let. Nejvíce razantní jsou anesteziologové. „Evidujeme výpovědi třiatřiceti lékařů ARO,“ upřesnil Pavel Novák. Z toho plynou komplexní problémy, které se dotknou operativy všech oborů.

Kampaň lékařských odborů Děkujeme, odcházíme požaduje, aby základní plat lékaře stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu.

Ten v České republice ve třetím čtvrtletí podle Českého statistického úřadu dosáhl 23.655 korun.
„Požadavky lékařů chápeme a budeme o nich jednat. Vydírat se ale nenecháme,“ řekl Luděk Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?