Nemocnice Na Bulovce zaplatí za smrt dívky 1,9 mil.Kč

4. 7. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vrchní soud v Praze (VS) ve čtvrtek definitivně rozhodl, že pražská nemocnice Na Bulovce musí zaplatit za smrt sedmnáctileté dívky jejím příbuzným celkem 1,9 milionu korun.


Informovaly o tom sobotní Lidové noviny (LN). Podle deníku je verdikt průlomový, soud totiž přiznal odškodné 400.000 Kč i prarodičům dívky.

Dívka se v nemocnice dlouhodobě léčila a zdejší sestra Jana Moravcová jí v roce 2006 omylem přimíchala do infuze smrtelnou dávku chloridu draselného. Sestra byla nepravomocně odsouzena ke třem letům vězení.

Z hlediska práva je na případu nejdůležitější fakt, že odvolací senát pod vedením Dagmar Javůrkové pravomocně přiznal odškodné za zásah do rodinného života i prarodičům dívky - dědeček a babička dostanou každý 200.000 Kč, a to i přesto, že nežili s vnučkou v jednom bytě, píšou LN. „Není důvod nevěřit jejich tvrzení, že měli s vnučkou výborný vztah a prakticky dennodenně se vídali,“ řekla LN Javůrková.

Matka má podle VS dostat odškodnění ve výši 800.000 korun a otec 700.000 korun, oba navíc již dříve ze zákona dostali 240.000 korun.

VS ale velmi výrazně snížil rozsudek pražského městského soudu, který matce přiznal 1,15 milionu, otci 950.000 a oběma prarodičům 650.000 korun. Javůrková to zdůvodnila tím, že nemocnice se po tragédii chovala vstřícně, a roli sehrál i fakt, že šlo o hrubou nedbalost jednotlivce - sestry, kterou za to obvodní soud pro Prahu 8 poslal, byť zatím nepravomocně, na tři roky do vězení. Č

ástka 650.000 korun pro prarodiče pak přišla odvolacímu senátu „značně nepřiměřená“, protože jde „pouze“ o prarodiče, píšou LN.

Asi úplně poprvé přiznal prarodičům odškodné za smrt vnuka brněnský soudce Michal Ryška, který loni v červnu rozhodl, že viník nehody na Prostějovsku má zaplatit babičce i dědovi 100.000 Kč. Vrchní soud v Olomouci ale průlomový verdikt zrušil.

Javůrková si podobný případ vybavit nedokázala, podle její kolegyně ze senátu Ludmily Říhové již ale pražský vrchní soud ve stejné situaci jednou menší částku - asi 50.000 Kč - přiznal, píšou LN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?