Nemocnice Na Františku je deset let po záplavách zmodernizovaná

1. 8. 2012 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Františku ležící na břehu Vltavy, která jako jediná v Praze musela při srpnových záplavách v roce 2002 evakuovat pacienty, je nyní mnohem lépe vybavená. Záplavová voda se tehdy sice do areálu nedostala, vzdutá voda z kanalizace ale zničila elektrorozvody a kotelnu, ARO a vyplavila archiv. Až metr tlusté zdi historických budov přestály bez úhony, bylo potřeba je jen důkladně vysušit. Rozvody v podlahách v přízemí se musely udělat znovu.


Náměstek ředitele a mluvčí nemocnice Vladimír Juřina ČTK řekl, že opravy zahájili hned po opadnutí vody a po třech týdnech se do nemocnice vrátili pacienti. Celkovou modernizaci završí příští rok na interní JIP.

„Škody z povodní dosáhly 3,8 milionu korun. Většinu hradila Praha 1 jako majitel nemocnice, od dárců jsme dostali 1,7 milionu,“ uvedl.

Zhruba dvě stovky pacientů z evakuované nemocnice převzala Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Její náměstek Jan Bříza ČTK řekl, že tehdy do hlavního areálu přestěhovali také pacienty z Revmatologického ústavu a zajistili nouzové ubytování sester a části obyvatel ze zátopových oblastí.

Juřina upřesnil, že nemocnici evakuovali 12. srpna, měsíc na to už normálně fungovala, pacienti byli zpět a operovalo se. Podmáčené sklepy vysušili za pomoci vysoušečů, deset jich dostali od německé vlády.
Při rekonstrukci musela nemocnice dbát na mínění památkářů, barokní část je památkově chráněna. Nemocnice Na Františku je nejstarší nepřetržitě působící nemocnicí v Praze, první zmínka o „špitálu“ je z roku 1354, v roce 1620 ho převzal řád milosrdných bratří, v roce 1624 zde byla otevřena první lékárna v Praze a v roce 1967 první lůžkové ARO v tehdejším Československu, shrnul nemocniční prvenství Juřina.

Uvedl také, že celková rekonstrukce začala už v roce 1997, povodně ji zbrzdily, ale nezastavily. Za 15 let stála stovky milionů korun, 98 procent hradila Praha 1. V době povodní měla nemocnice 243 lůžek, nyní jich má 217, z nich 26 v LDN. Po rekonstrukci jsou oddělení interní, chirurgické a ortopedické, operační sály a chirurgická JIP, nové jsou střecha či stravovací provoz.

Nemocnice je referenčním centrem pro výuku Longovy metody, což je šetrná metoda operací hemoroidů. Je jedním ze čtyř center v ČR pro výzkum a léčbu epilepsie s jednotkou pro EEG dlouhodobé monitorování. Většinu operací dělá laparoskopicky. Juřina řekl, že nemocnice je co do počtu lůžek menší a není „továrnou na pacienty“. „Snažíme se o individuální přístup, aby se tu pacienti cítili v rámci možností dobře,“ shrnul.

O budoucnosti nemocnice se v těchto dnech jedná. Jako všem nemocnicím v ČR jí zdravotní pojišťovny vypověděly smlouvu, během srpna má být jasno, zda dostane smlouvu na dalších pět let a na jaký rozsah péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?