Nemocnice Na Františku je v dluzích a bez ředitele

6. 1. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Obří dluhy a již několik měsíců volný post ředitele, na který nemůže Praha 1 nikoho sehnat. V takových problémech se již delší dobu topí Nemocnice Na Františku.


Zdravotnické zařízení poskytující péči především lidem žijícím v centru Prahy je bez ředitele už deset měsíců. Radní včera znovu vyhlásili výběrové řízení, z nějž by nový šéf mohl vzejít. Zájemci mohou přihlášky podávat do 22. ledna.

První řízení nebylo úspěšné

První výběrové řízení vyhlášené v září skončilo bezúspěšně. „Komise nedoporučila žádného kandidáta. Vedením nemocnice byl proto pověřen Josef Valenta,“ vysvětlil zástupce starosty Jozef Helméczy (ODS).

Valenta dostal čas do konce listopadu, aby navrhl způsob nápravy hospodaření a připravil vyrovnaný rozpočet. Město mu slibovalo, že pokud se osvědčí, od začátku prosince ho jmenují. Nakonec mu pověření prodloužili až do konce ledna.

Podle starosty Filipa Dvořáka jsou totiž problémy v nemocnici takového rázu, že ředitel potřebuje na jejich řešení delší čas. Sám Valenta ale neví, jestli se do nového výběrového řízení přihlásí.

Nemocnice Na Františku bojuje s hospodářskými potížemi dlouhodobě. V březnu kvůli špatnému hospodaření radní odvolali bývalého ředitele Ivo Jokla. Ten se snažil peníze sehnat mimo jiné tím, že uvažoval o zavedení takzvané zlaté karty.

Ta by stála třicet tisíc korun a pacient by měl nárok mimo jiné na doprovod zdravotníkem přímo do ordinace nebo by mu bylo garantováno to, že nemusí čekat ve frontě a lékař ho vezme rovnou k ošetření. Jeho nápad vzal ale za své, když přeplacené karty rozdal zastupitelům k testování a sklidil za svůj čin kritiku.

„Stav nemocnice Na Františku je jeden z největších problémů Prahy 1,“ přiznal včera starosta Prahy 1 Filip Dvořák. Loni radnice přispěla na provozní náklady třiceti miliony korun, letos rozpočet počítá s částkou o deset milionů nižší.

Ošetří osmdesát tisíc lidí

Nemocnice Na Františku má 243 lůžek, sedm primariátů, pracuje v ní 70 lékařů a 176 sester. Ročně je v ní hospitalizováno osm tisíc pacientů, dalších více než 80 tisíc je ošetřeno v ambulantních provozech a specializovaných poradnách.

V loňském roce se Nemocnice Na Františku v kategorii Spokojení pacienti v žebříčku nejlepších zdravotních zařízení umístila v metropoli na druhém místě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?