Nemocnice Na Františku stále zápolí s důsledky loňských záplav

2. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnici Na Františku minulý rok citelně zasáhly povodně, které způsobily škody v řádech desítek milionů korun. Velká voda se podepsala i na letošních finančních problémech zařízení. Chod nemocnice ani péče o pacienty ale nejsou ohroženy, řekl mluvčí Jan Hacker...


PRAHA -

Po záplavách musela být značná část nemocničních oddělení rekonstruována a opravy ještě zdaleka neskončily. Nutné zásahy zaplatil částečně zřizovatel a zčásti sponzoři, uvedl mluvčí.

Bude záležet na výši dotace

Nemocnice Na Františku je jedinou pražskou nemocnicí, jejímž zřizovatelem je město. Praha 1 dotuje investiční akce v nemocnici každoročně zhruba z 90 procent. Příspěvek na provoz se pohybuje kolem pěti procent celkových výnosů, což je několik milionů korun.

Nemocnice se obává, že tato částka by v příštím roce nemusela stačit. „Mohli bychom se dostat do ztráty, anebo bychom potřebovali více,“ poznamenal Hacker. O výši dotace na příští rok zatím městská část nerozhodla.

Loňské povodně nezpůsobily nemocnici jen hmotné škody na budovách a zařízení, ale kvůli nim se dostala v prvním pololetí i do platební neschopnosti. Pojišťovny jí totiž snížily platby, jelikož v době, kdy se Vltava vylila z břehů, muselo být zařízení evakuováno.

DÁLE ČTĚTE:
Nemocnice Na Františkudostala od VZP jenpět milionů korun
Nemocnice si zoufají. Vyděrač je připraví o stovky tisíc

Žádné výkony se dlouho neprováděly, a nemocnice tak nesplnila objem nasmlouvaných výkonů. V druhém pololetí se zas opozdila s platbami Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Z těchto důvodů nyní hradí nemocnice faktury 90 až 100 dnů po jejich splatnosti místo obvyklých čtrnácti, konstatoval Hacker. Péči o pacienty ani fungování zařízení to však neohrožuje, dodal.

V nemocnici je 243 lůžek, která byla letos využita v průměru z 81 procent. Ročně zde lékaři hospitalizují na 8000 pacientů, dalších 85 tisíc lidí ošetří ambulantně. V zařízení pracuje 69 lékařů, 209 zdravotních sester a laborantů, 13 farmaceutů a 56 pomocných zdravotnických pracovníků.

Praha 1 se stala zřizovatelem nemocnice v roce 1992. O osm let později se nemocnice sloučila s poliklinikou Nové Město, kde zajišťuje služby první pomoci, celopražskou stomatologickou pohotovost, lékárnu s nepřetržitým provozem a prodejnu zdravotnických potřeb. V poliklinice pracuje 50 lékařů různých odborností.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?