Nemocnice na Vinohradech hospodaří dlouho se ziskem

19. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od roku 1997 hospodaří Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze se ziskem, byť se zdravotnictví v posledních letech zmítá v ekonomických potížích a velká část nemocnic má dluhy...



Průměrný plat lékaře ve FNKVbyl loni 38 400 korun a průměrný plat středního zdravotního personálu 19 000 korun. To je mnohem víc, než je celostátní průměr

„Průměrný plat lékaře v naší nemocnici byl loni 38 400 korun a průměrný plat středního zdravotního personálu 19 000 korun. To je mnohem víc, než je celostátní průměr,“ sdělila Právu ředitelka nemocnice Marie Alušíková.

Nemocnice získává peníze úsporami nákladů

Dodala, že nemocnice se snaží prostředky na vyšší platy získat především úsporami nákladů. Jde zejména o služby, které si může nemocnice sama dělat, nákup léků, zdravotnického materiálu, energie, hovorné za telefony a podobně.

Nejenže se tu snaží najít vždy nejlevnějšího a spolehlivého dodavatele, ale také důslednou kontrolou zjišťují, zda kliniky s materiálem a léky dobře hospodaří, v zájmu pacienta a jeho léčby.

Vinohrady dávají více peněz na mzdy než na provoz

Za posledních pět let se v nemocnici obrátil poměr nákladů. Jestliže celostátně se 40 procent veškerých nákladů nemocnic vydává na mzdy a 60 procent na provoz, ve vinohradské nemocnici mzdy už tvoří 52 procent nákladů a jen 48 procent jde na ostatní náklady.

Přitom nemocnice iinvestuje a obnovila řadu pracovišť, vybudovala novou lékárnu a nové oční oddělení. Zatím se jí ale nedaří zastavit nárůst spotřebního zdravotnického materiálu.


Vinohradská nemocnice měla loni zisk 1,7 miliónu Kč. Do záporných čísel se přitom v ČR dostala zhruba polovina fakultních nemocnic.

Jen loni vinohradská nemocnice ošetřila v ambulancích půl miliónu pacientů a téměř 36 000 bylo hospitalizováno. Jak uvedl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Mário Böhme, fakultní nemocnice loni vykázaly ztrátu 297 miliónů korun.

Vinohradská nemocnice naopak loňský rok ukončila ziskem 1,7 miliónu korun. Do záporných čísel se v republice dostala zhruba polovina fakultních nemocnic.

Související odkazy:

http://www.fnkv.cz/

VÁCLAV PERGL, Právo, 19.02.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?