Nemocnice na Vinohradech: Kvalita onkologické péče se nesníží

14. 1. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví odebrat onkologii ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze status "komplexního" onkologického centra neznamená ukončení onkologické léčby v nemocnici ani snížení její kvality. Oznámila to mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Pacienti se podle ní o osud vinohradského onkologického pracoviště obávají...


„V současné době probíhá léčba onkologických pacientů beze změn,“ uvedla Jelínková. Nemocnice hodlá pro své pacienty smluvně zajistit biologickou léčbu onkologických onemocnění i poté, co vyprší dosavadní smlouvy s pojišťovnami. Navíc se bude snažit pro své onkologické pracoviště opět získat status komplexního onkologického centra.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že nejvyšší stupeň onkologické péče v ČR bude zajišťovat 13 komplexních onkologických center (KOC) pro dospělé. Další dvě centra se zaměřují na děti, systém doplňuje sedm hematoonkologických center. Tento status nemocnici na Vinohradech zůstal. Změny podle ministerstva vyšly z výsledků odborného auditu, který ukázal, že některá centra neposkytují péči v plné šíři pro všechny diagnózy.

„Podstatné je, že nemocnice disponuje dostatečným a kvalitním týmem onkologických lékařů a nedostatky se týkají pouze části přístrojového vybavení a specifických nemocničních prostor,“ míní Jelínková. Nemocnice proto z loňských investic ve výši 290 milionů korun na rozvoj onkologické péče vynaložila celkem 28 milionů korun; s dalšími investicemi počítá i v letošním roce.

O status „komplexního“ onkologického centra přišly nejen Vinohrady, ale i nemocnice v Chomutově a Pardubicích; status komplexní léčby již nemají ani v brněnské fakultní nemocnici a Nemocnici u sv. Anny a Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. V původní síti s 18 komplexními centry se přitom v metropoli braly všeobecná nemocnice a Bulovka jako jedno centrum, ale při hodnocení výsledků byly uváděny samostatně, jako by center bylo 19.

Ročně v Česku onemocní rakovinou 64.000 lidí, onkologové se starají o 350.000 nemocných.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?