Nemocnice na Vysočině budou společně nakupovat, ušetří miliony

1. 4. 2009 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Prostřednictvím společného administrátora také budou vyhlašovat výběrová řízení. Podle hejtmana Jiřího Běhounka by opatření podle odhadů a zkušeností ze zahraničí mělo přinést úsporu ve výši až deseti procent dosavadních nákladů, což je přibližně 40 milionů korun...


Pět krajských nemocnic na Vysočině bude od příštího roku společně nakupovat spotřební zdravotnický materiál a energie.

„Oslovili jsme několik firem, administrátor by měl být vybrán do dvou až tří měsíců,“ řekl Běhounek novinářům. Náklady na administrátora zatím nejsou známy, nepočítá s nimi ani rozpočet kraje pro letošní rok.

Podle ředitele krajského úřadu Zdeňka Kadlece by nemocnice v budoucnu měly i společně vyjednávat se zdravotními pojišťovnami. Pojišťovny by podle něj měly zohlednit, že čtyři z pěti nemocnic na Vysočině mají akreditace.

„Pacient si tam může být jist kvalitou poskytované péče a hlavně vyšším bezpečnostním standardem než v nemocnicích bez akreditace. To je jednoznačný důvod k tomu, aby zdravotní pojišťovny tento stav bonifikovaly,“ řekl Kadlec.

Ředitelé krajských nemocnic mohou teď zadávat veřejné zakázky na jakýkoli materiál s plněním pouze do 31. prosince letošního roku. Do stejného data bude aktualizován zdravotní plán kraje Vysočina.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?