Nemocnice na Vysočině mají krve dost, počet dárců je stabilní

28. 5. 2009 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože v Česku množství dárců krve mírně klesá, na Vysočině je jejich počet stabilní. Zdravotnická zařízení v kraji proto nedostatkem zatím nenahraditelné tekutiny netrpí. Podle Jiřiny Prokopové z Oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK) v Jihlavě je potěšitelné, že mezi dárci přibývají mladší ročníky. Není výjimkou, že více než 40 odběrů mají často i mladí lidé narození kolem roku 1975, řekla Prokopová...


Podle Jaroslava Hornycha z ústředí ČČK je v Česku evidováno kolem 296.000 dárců. „V posledních dvou letech nastal jejich mírný pokles, neklesá však množství odebrané krve a krevní plazmy,“ řekl Hornych.

V roce 2007 bylo mezi dárci 23.000 lidí, kteří darovali krev poprvé. „Motivací pro prvodárce je celá řada. Myslím, že převládá myšlenka pomoci někomu, kdo krev nutně potřebuje. Dárce také ovlivňují příklady v jejich okolí, někoho zase motivuje snaha dosáhnout morálního ocenění,“ uvedl Hornych. Mladé dárce v Jihlavě motivuje podle Prokopové například možnost získat po 40 odběrech volnou jízdenku na městskou hromadnou dopravu.

Medailí dr. Janského za deset, 20 a 40 bezplatných odběrů bylo loni v Česku oceněno téměř 26.500 dárců. Zlatý kříž za 80, 120 a 160 odběrů získalo 1232 bezplatných dárců krve.

Jihlavský spolek ČČK ocení dárce krve v pátek odpoledne v gotické síni radnice. Šest dárců získá zlatý kříž třetího stupně za 80 odběrů, 52 dostane zlatou plaketu dr. Janského za 40 odběrů a 100 dárců stříbrnou plaketu za 20 odběrů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?