Nemocnice na Vysočině ověří projekt výživy onkologických pacientů

1. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích na Vysočině se v následujících měsících uskuteční pilotní projekt zabývající se výživou onkologicky nemocných pacientů. Projekt potrvá rok a půl.


Následně po vytvoření celostátního standardu kvality ho bude možné zavést do celostátní praxe. ČTK to řekla jedna z autorek projektu Tamara Starnovská.

Cílem pilotního projektu je vytvořit funkční standard nutriční péče o onkologicky nemocného. Zatím je tato péče v Česku řešena nesystematicky, pacient tak nemá shodné podmínky nutriční péče ve všech krocích léčby. „Onkologické onemocnění zvyšuje nutriční potřeby pacienta a zároveň snižuje jeho schopnost přijmout potřebné množství živin a energie z běžné stravy,“ uvedla Starnovská. Důsledkem může být nedostatečná výživa, která zhoršuje průběh onemocnění a snižuje účinnost léčby.

Pro uskutečnění pilotního projektu byl podle Starnovské cíleně vybrán kraj Vysočina, jenž zřizuje pět akreditovaných nemocnic v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Novém Městě na Moravě. Zařízení mají díky zavedeným akreditačním standardům předpoklady pro nastavení vhodných postupů nutriční péče o pacienty s nádorovým onemocněním.

Každý třetí obyvatel Česka má podle statistik v průběhu života onkologické onemocnění a každý čtvrtý na ně umírá. Ročně je podle údajů České asociace sester nově diagnostikováno přibližně 60.000 onkologických pacientů. Už v době stanovení diagnózy je zhruba 40 procent z nich podvyživených. „Nejen onemocnění samotné, ale i jeho léčba je velmi často spojena se vznikem podvýživy,“ upozornila Starnovská.

Projekt se uskutečňuje za podpory České asociace sester ve spolupráci s krajem Vysočina, Českou onkologickou společností, Vysokou školou polytechnickou Jihlava a společností Nutricia.
bjr snm

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?