Nemocnice na Vysočině zlepšily hospodářský výsledek, ale potřebují investice půl miliardy

26. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět krajských nemocnic na Vysočině zlepšilo letos v pololetí hospodářský výsledek o 133 milionů korun. Zatímco ve stejném období loni byly v propadu, letos vytvořily zisk více než 20 milionů...


Nemocnice na Vysočině v pololetí vytvořily zisk 20 milionů korun

Ztrátu přes deset milionu korun vykázala v pololetí pouze jihlavská. Nejvyšší zisk, 15,6 milionu korun, má nemocnice v Třebíči, řekla v pátek vedoucí odboru zdravotnictví kraje Věra Švarcová.

Nemocnice měly k poslednímu červnu závazky přes půl miliardy, z toho 358 milionů po lhůtě splatnosti. Odběratelé nemocnicím v pololetí dlužili 386 milionů korun, z toho po lhůtě 244 milionů. „Na výsledku má podíl omezení investic a dodržování dalších dohodnutých restriktivních opatření, což ovšem nelze dělat věčně,“ komentoval výsledky hospodaření náměstek hejtmana Miloš Vystrčil (ODS). Výsledky podle něj ovlivnilo i lepší vykazování výkonů. „Při téže odvedené práci některé nemocnice vykázaly více výkonů, což jim umožní získat více peněz od zdravotních pojišťoven,“ vysvětlil.

Nemocnice letos dostaly na provoz dotaci 50 milionů, což je o 18 milionů více než loni v pololetí.

Vliv na lepší hospodaření mělo i loňské oddlužení nemocnic státem. „Mohly se tak zbavit zejména nevýhodných závazků, které na úrocích či penále odsávaly peníze z jejich rozpočtů,“ řekl. Kraj letos nemocnicím půjčil na oddlužení 50 milionů korun. Zatímco havlíčkobrodské i třebíčské se podaří plnit splátkový kalendář, jihlavská, která dostala výhodnou půjčku ve výši 20 milionů, má potíže. Kraj bude muset hledat řešení, podotkl.

Pololetní výsledky podle něj neznamenají, že by nemocnice zázrakem vstaly z mrtvých, byla v tom i masivní podpora kraje. Kromě provozní dotace z odpisů a půjčky na oddlužení kraj přidal na investice téměř 50 milionů korun ke státní dotaci ve výši 72 milionů. „Na druhé straně ale vedení nemocnic na základě analýz hospodaření jednoznačně zlepšila hospodaření a pracují daleko efektivněji,“ podtrhl.

Tvrzení v tisku, že tři a půl miliardy korun, které dala vláda na oddlužení nemocnic, se rozpustily bez užitku, podle Vystrčila pro kraj Vysočina neplatí. „Nemocnice jsou podstatně zdravější než v roce 2002, nevrátily se do stejné pozice,“ zdůraznil. Problémy má zejména jihlavská, ale tam byla situace v době převzetí krajem od státu nejkritičtější. I ta se podle něj ale zlepšila o 50 procent.

Další investice chybí

Pět krajských nemocnic na Vysočině by v příštím roce potřebovalo na nutné investice téměř půl miliardy korun. Dostanou nejspíše pouhou pětinu, tedy stejně jako letos. Peníze potřebují na obměnu přístrojů, či rekonstrukci stravovacích systémů, které nevyhovují hygienickým normám. Nutná je také rekonstrukce lůžkových pavilonů, která by umožnila efektivnější hospodaření nemocnic.

Letos kraj dostal na investice 72 milionů, ke kterým dodal téměř 40 milionů z vlastních zdrojů. Ředitelé by tak jako letos měli v otázce investic dospět ke vzájemné dohodě. Potřebnost jednotlivých přístrojů musí zdůvodnit jak po stránce odborné, tak pokud jde o ekonomickou návratnost. Kraj dohlíží na potřebnost investic z hlediska spádového území, řekla v sobotu vedoucí odboru zdravotnictví kraje Věra Švarcová.

Dvě nemocnice si například naplánovaly nákup stejného přístroje. Podle doporučení ministerstva zdravotnictví by měl být ale pouze jeden pro zhruba 500.000 obyvatel. „Na dalších jednáních se proto bude rozhodovat, která nemocnice si ho pořídí a zda je vůbec v kraji potřebný. Úřad si vyžádá i stanovisko odborné lékařské společnosti,“ podotkla.

Investiční prioritou pelhřimovské nemocnice je podle ředitele Pavla Hraly nákup počítačového tomografu. Přijde zhruba na 22 milionů korun. Zhruba dvojnásobnou částku by zařízení potřebovalo na zahájení rekonstrukce lůžkového pavilonu. „Pokud je nedostaneme z krajského rozpočtu, pokusíme se stavbu financovat z jiných zdrojů, anebo ji budeme muset odložit na další rok,“ řekl v sobotu Hrala.

Havlíčkobrodská nemocnice by podle ředitele Josefa Pejchla potřebovala 34 milionů. Nejdůležitější pro ni je nutná obměna přístrojů pro anesteziologicko-resuscitační oddělení asi za 12 milionů korun.

Jihlavská nemocnice chce obměnit přístroje pro dialýzu. Nově usiluje o získání nukleární magnetické rezonance asi za 30 milionů. Pro zadlužené zařízení je ale nákup špičkového rentgenového přístroje spíše zbožným přáním.

Třebíčská nemocnice teprve koncem roku zahájí nákladnou rekonstrukci stravovacího pavilonu, která si vyžádá asi 50 milionů korun. Investici bude muset splácet ještě v následujících letech. Novoměstská řeší stejný problém, stavební práce už má ale hotové.

Plán investic projedná na podzim krajská rada, bude součástí kapitoly zdravotnictví krajského rozpočtu. Ten nejspíše schválí až nově zvolené zastupitelstvo.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?