Nemocnice nabízí nácvik soustředěnosti

23. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na neurologickém oddělení vyškovské nemocnice lékaři dokončili zkušební provoz nového přístroje, kterým lze nacvičovat soustředění a udržení pozornosti ve světě již rozšířenou metodou EEG Biofeedback. V současné době má za sebou úplnou terapii deset dětských pacientů a od září nabídne nemocnice léčbu touto metodou biologické zpětné vazby veřejnosti...


VYŠKOV -

„Metoda je založena na tom, že je klientovi snímána elektrická aktivita mozku, kterou pak počítač překládá do podoby hry. Tu hraje klient jen svou myšlenkovou aktivitou, bez použití klávesnice nebo myši. Pokyny, které jinak převádíme do pohybů rukou, jsou zaznamenávány přímo na úrovni rozhodnutí mozku. Zpětnou vazbou je tak mozek neustále informován o svém aktuálním stavu a výkonu,“ vysvětlila primářka neurologického oddělení Naděžda Fišerová.

Elektrickou aktivitu mozku snímají dvě elektrody, umístěné na hlavě. Speciální software ji pak vyjádří graficky na monitoru počítače například v podobě řeky, která se soustředěním rozšiřuje, nebo auta, jež přejíždí z levé části silnice do pravé. „Klient se tak postupně naučí usměrňovat psychické funkce, které ovlivňují jeho soustředění a udržení pozornosti,“ dodala primářka.

Podle ní pomáhá metoda biofeedbacku při odstraňování poruch učení, dyslexie, migrény, či pocitů psychické vyčerpanosti. Často ji využívají i studenti k ovlivnění výkonu před zkouškami a při učení cizích jazyků nebo manažeři při vysoké pracovní zátěži. „U problémů se soustředěním a pozorností má metoda téměř stoprocentní úspěšnost a její výsledky jsou trvalé,“ tvrdí primářka, podle které lze touto metodou léčit i epilepsii. „Její autor již před třiceti lety publikoval případ epileptičky, u které po této léčbě úplně zmizely záchvaty,“ dodala lékařka.

Léčbu biofeedbackem nehradí zdravotní pojišťovny, cena za terapii závisí na počtu jednotlivých sezení, kterých může být až osmdesát. Například pro dosažení špičkových výkonů u zdravých lidí je nutno absolvovat nejméně deset půlhodinových sezení, z nichž každé přijde na sto korun.

(van), Olomoucký den, 21.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?