Nemocnice Náchod přesunula kvůli úhradové vyhlášce první operace

31. 10. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice v Náchodě, pod kterou spadá například i rychnovská nemocnice, přeložila u zhruba dvou desítek klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) plánované operace na příští rok.


ČTK to řekl mluvčí náchodské nemocnice Lukáš Holub. Důvodem jsou podle něj limity úhradové vyhlášky, které nemocnici stanoví množství zdravotních výkonů nasmlouvaných pro klienty pojišťovny. Nemocnice ale pokračuje v jednání s pojišťovnami, dnes se například dohodla se zástupci ZPMV, řekl Holub.

„U klientů obou pojišťoven jsme plánované operace odložili, pacienty jsme kontaktovali a nabídli jsme jim lednový termín. Současně jsme je informovali, že pokračují jednání s pojišťovnami a že se situace ještě může změnit,“ řekl Holub. Část pacientů nemocnice na přeložení na lednový termín již kývla, další lidé chtěli situace řešit jiným způsobem. „Klientům samozřejmě říkáme, že v případě, že dojde s pojišťovnami k dohodě, jsme schopni jim ještě nabídnout termín do konce roku,“ řekl Holub.

Během dneška se nemocnice dohodla se ZPMV a uzavřela dohodu o zajištění péče pro pojištěnce této pojišťovny v plném rozsahu. „Zároveň se obě strany dohodly na pravidelných konzultacích vývoje situace k zajištění péče pro pojištěnce této pojišťovny,“ řekl Holub. Nemocnice podle Holuba nyní kontaktuje pojištěnce ZPMV a nabídne jim přesun operací z příštího roku. „Týkat se to bude zhruba desítky pacientů,“ uvedl Holub.

Ředitel královéhradecké pobočky ZPMV Tomáš Jelínek dnes po jednání s ředitelem náchodské nemocnice Miroslavem Vávrou ČTK řekl, že klienti ZPMV, kterým nemocnice oznámila, že do konce roku jim nebude provedena plánovaná operace, budou nemocnicí opět obeslání. „Tentokrát s informací, že operace bude v původním termínu nebo v nejbližším možném. O naše klienty je bezezbytku postaráno,“ řekl Jelínek. Dodal, že pacienti vůbec nemuseli být znejistěni, kdyby nemocnice informovala o problémech pojišťovnu dřív než média.

Náchodská nemocnice před týdnem oznámila, že od 28. října nebude brát na plánované operace klienty ZPMV a OZP. Uvedla také, že od 4. listopadu přestane brát klienty České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). Výjimkou budou stavy vyžadující akutní péči. Nemocnice také uvedla, že omezení se nedotkne porodnic a novorozeneckých lůžek. Mluvčí ZPMV a ČPZP v minulém týdnu uvedly, že neexistuje žádný reálný důvod k omezování služeb poskytovaným klientům a vyzvali je, aby se v případě komplikací obrátili na pojišťovnu, které jim zajistí péči v jiné nemocnici.

Úhradovou vyhlášku kritizuje Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů, žádá novelu, aby ještě do konce roku šlo do nemocnic víc peněz. Ministerstvo to odmítlo, vyhlášku nelze podle něj už změnit. Letošní úhradovou vyhlášku označil dnes Ústavní soud za protiústavní, nechal ji ale v platnosti do konce příštího roku, aby podle ní mohly pojišťovny ještě doúčtovat péči.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?