Nemocnice nakoupí přístroje za 59 miliónů

1. 7. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvalitnější péče se dostane pacientům karlovarského oddělení intervenční kardiologie. To nyní plánuje nákup jedenácti nových speciálních přístrojů za bezmála 60 miliónů korun.


„Některé přístroje máme zapůjčené a už dožívají. Nové vybavení bude naše. Vlastní přístrojový park je důležitý pro rozvoj oddělení,“ řekl primář kardiologie Michal Paďour.

Příslib dotace ve výši 59 miliónů korun se karlovarské nemocnici, která patří pod Karlovarskou krajskou nemocnici (KKN), podařilo získat také díky tomu, že v závěru loňského roku ji ministerstvo zdravotnictví udělilo statut kardiovaskulárního centra a zařadilo ji do sítě těchto zařízení. Bez toho kroku by na dotace nedosáhla.

Peníze tak poslouží k postupnému dokončování centra, které ještě musí nejpozději do dvou let vybudovat koronární jednotku, cévní chirurgii a zvýšit počet lůžek. „Statut zaručuje, že se v Karlových Varech léčí stejně jako v Praze a že se dodržují postupy České kardiologické společnosti,“ poznamenal primář.

Kardiocentrum, které je jediné v kraji, hraje významnou roli ve snížení úmrtnosti při kardiovaskulárních chorobách.

Ročně na ně v celé zemi zemře na 50 tisíc lidí. Tam, kde se centra nacházejí, je úmrtnost ve srovnání s běžnou nemocnicí výrazně nižší.

„Kde léčí 200 infarktů ročně, je úmrtnost 5 %, kde jen 20 ročně, tak je úmrtnost 20 %,“ uvedl primář pro dokreslení situace čísla jedné ze studií. „Léčba mimo centra je v konečném důsledku i dražší,“ dodal.

Karlovarské kardiocentrum má právě v těchto dnech za sebou pět let úspěšného provozu. První výkon tady byl proveden počátkem července roku 2005, tehdy ho ještě uskutečnil tým externích specialistů z Plzně.

V současné době má oddělení devět lékařů, z toho pět s atestací, 18 sester a osm sanitářů. Proti roku 2006, kdy v nemocnici začal pracovat vlastní tým lékařů, je to nárůst pracovních sil o 300 %.

„Osm z devíti lékařů ale bydlí mimo region, tuto situaci bychom chtěli změnit,“ řekl Paďour. Lékaři kardiocentra provedli od doby jeho vzniku 7750 diagnostických katetrizací, 3190 angioplastik a 547 zavedení kardiostimulátorů. Pokud by takové zařízení v kraji chybělo, pacienti by museli jezdit do Plzně, Prahy či Ústí nad Labem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?