Nemocnice nebude brát klienty Metal-Aliance, padnou i udání

13. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do ostrého sporu dostala FN Brno a zdravotní pojišťovna Metal-Aliance. Nemocnice totiž odmítla klienty pojišťovny přijímat k ošetření. "Pojišťovna nabídla návrh smlouvy, kterou jsme nemohli akceptovat," řekl ředitel nemocnice Jan Burian...


BRNO - Do ostrého sporu se dostala Fakultní nemocnice Brno a zdravotní pojišťovna Metal-Aliance. Nemocnice totiž odmítla klienty pojišťovny přijímat k ošetření.

„Pojišťovna nabídla návrh smlouvy o úhradě zdravotní péče, kterou jsme nemohli akceptovat,“ řekl ředitel nemocnice Jan Burian. Pomoci se však dočkají lidé s vážnými zdravotními problémy. Šéf pojišťovny Vladimír Kothera tvrdí: Nic nedlužíme, je to vydírání a na ředitele Buriana podám trestní oznámení.

Nemocniční opatření vůči klientům pojišťovny platí od středy do konce června. Podle Buriana je to důsledek ztroskotání jednání o úhradě zdravotní péče za první pololetí.

„Pojišťovna nám nabídla uzavření smlouvy… s takovým finančním objemem, který byl fakticky vyčerpán už na konci dubna. Chtěli nás všemi prostředky dotlačit k tomu, abychom takovou smlouvu přijali a zavázali se k regulaci, že za péči provedenou v květnu a v červnu nebudeme dostávat od pojišťovny žádnou úhradu,“ tvrdí Burian.

Kothera to však zásadně popírá. „Nemáme žádnou pohledávku po lhůtě splatnosti,“ uvedl. Odmítá i Burianovo tvrzení o existenci téměř devítimilionového dluhu pojišťovny u nemocnice za loňský rok. „Pan ředitel Burian lže, všechny závazky máme uhrazeny,“ řekl Kothera.

Šéf Metal-Aliance zpochybnil i prohlášení nemocnice, že jakákoliv omezení se nevztahují na ty pacienty, jejichž zdravotní stav si žádá neodkladnou léčbu či operaci.


Šéf Metal-Aliance Vladimír Kothera uvedl, že ví o případu onkologicky nemocného pacienta, jehož chemoterapeutickou léčbu nemocnice ve středu podmínila změnou zdravotní pojišťovny.

Kothera uvedl, že ví o případu onkologicky nemocného pacienta, jehož chemoterapeutickou léčbu nemocnice ve středu podmínila změnou zdravotní pojišťovny. Údajné prohlášení pacienta, bez uvedení jeho jména, poslal Kothera faxem z olomoucké pobočky pojišťovny.

Uvedl, že o kauze a postupu Buriana informoval ministerstvo zdravotnictví. „Postup nemocnice odporuje zákonu,“ míní. Na ředitele zdravotnického zařízení chce Kothera podat v pátek trestní oznámení kvůli poškozování cizích práv a šíření poplašné zprávy.

Podle ředitele Buriana je postup vůči Metal-Aliance ojedinělý. Pokud v minulosti s některou z pojišťoven měla nemocnice spor, vždy podle ředitele dokázaly obě strany najít schůdné řešení.

Fakultní nemocnice Brno je největším zdravotnickým zařízením na jihu Moravy. Nemocnice tvoří tři bývalé zdravotní ústavy: Fakultní nemocnice Bohunice, Fakultní dětská nemocnice a Fakultní porodnice na Obilním trhu.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance

Fakultní nemocnice Brno

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?