Nemocnice nebudou moci využít delší lhůtu splatnosti závazků

14. 6. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslaneckou sněmovnou prošel návrh zákona, který dostane řadu nemocnic do velmi složité ekonomické situace. Poslanci nevyslyšeli senátory, kteří chtěli v novele obchodního zákoníku zachovat zdravotnickým zařízením pevnou výjimku na 60denní lhůtu po splatnosti závazků.


Novela, která má zlepšit platební morálku firem, stanoví, že veřejný zadavatel může obvyklou 30denní lhůtu překročit jen tehdy, pokud to vyžaduje povaha zakázky. Ani tehdy ovšem doba splatnosti nesmí překročit 60 dnů. Se splatností svých smluvních závazků se potýká řada nemocnic. Z obavy, že by je důsledné uplatnění novely obchodního zákoníku dovedlo do insolvence, senát schválil pozměňovací návrh, kterým se maximální lhůta splatnosti prodlužuje na 60 dnů.

„Již dlouhou dobu upozorňuji na fakt, že ve zdravotnictví se lhůta na 60 dní prodlužuje automaticky, což je velmi dílčí řešení. Celý návrh zákona je v zásadě, alespoň v té části, která se týká splatnosti, transpozicí evropského práva a příslušná směrnice umožňuje, aby si jednotlivé členské státy, speciálně právě v případě zdravotnictví, takto lhůtu splatnosti prodloužily,“ uvedl senátor Jiří Dienstbier a požádal poslance, aby v zájmu zachování dostupnosti zdravotní péče tento návrh prodloužili.

Žádné konzervování systému

Poslanci ale senátní návrh nepřijali a schválili novelu v původním znění. Jak uvedl například poslanec za Ústecký kraj Jiří Paroubek, taková výjimka pouze „konzervovala současný tristní stav zdravotnictví“.

„Ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo financí a potažmo celá vláda se měla postarat o to, aby současná praxe, kdy je splatnost 120 až 160 dní, byla již změněna a stát aby se stal v tomto směru příkladem. Nestalo se tak a opoziční senátoři ještě chtějí vládě v jejím nesmyslném konání pomáhat. Vím, že to není snadné, ale někde se začít musí. Přitom ponechání 30denní splatnosti skutečně může celému systému úhrad ve zdravotnictví pomoci a zmírňovat to, co páchá ministerstvo zdravotnictví svým diletanstvím,“ uvedl v rozpravě k novele poslanec Paroubek.

Více po vyúčtování od VZP

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Petr Fiala naší redakci sdělil, že nová podoba obchodního zákoníku některá zařízení ohrozit může. „Jakého počtu nemocnic se novela negativně dotkne, zatím neumím odhadnout, protože žádná nemocnice ještě od VZP nedostala vyúčtování za loňský rok a hrozí, že v součtu budou muset nemocnice pojišťovně vracet jednu miliardu korun,“ uvedl Petr Fiala.

Již v minulém čísle naše noviny informovaly o obavě Vladimíra Drymla (SPOZ), který předpokládá, že novelizovaná lhůta splatnosti bude znamenat insolvenci téměř všech nemocnic. Senátor Dryml vidí za návrhem zájmy bank, protože zdravotnická zařízení, kterých se zavedení lhůt dotkne, si budou muset brát úvěry.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?