Nemocnice neplatí transfuzní stanici za krev

3. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krev bez placení odebírá už delší čas řada zdravotnických zařízení z transfuzní stanice Fakultní nemocnice Brno. Celková dlužná částka za krev a další produkty přesáhla celkem 39,5 milionu korun...


Brno - Krev bez placení odebírají už delší čas mnohá zdravotnická zařízení z transfuzní stanice Fakultní nemocnice Brno. V současné době celková dlužná částka za krev a další produkty přesáhla celkem 39,5 milionu korun po roční lhůtě splatnosti.

Největším dlužníkům tak hrozí, že pokud nebude nalezen efektivní způsob úhrady, Fakultní nemocnice Brno jim přestane dodávat krev, kostní štěpy a další biologický materiál.


„Mezi největší brněnské dlužníky patří jednoznačně Bakešova chirugická nemocnice Brno.“

ředitel FNB jan Burian

„Nejenom že nás dluhy zatěžují při vlastním hospodaření, ale vytýkají nám je rovněž kontroly zřizovatele, které do FN Brno přicházejí. Musíme tak celou věc začít řešit a využít všech možností, abychom dlužné částky vymohli,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Brno Jan Burian.

Mezi největší brněnské dlužníky patří podle Buriana jednoznačně Bakešova chirugická nemocnice Brno.

„Za poslední dva roky nám nezaplatila za odebranou krev a krevní deriváty ani korunu. Její dluh vůči našemu zařízení překročil hranici čtyř milionů korun. Informovali jsme už krajského zdravotního radu, dluh za rok 2001 jsme se rozhodli vymáhat soudně,“ upřesnil Burian.

„Dluh uznáváme. Jednali jsme s ředitelem Burianem počátkem týdne a domluvili jsme se předběžně na vytvoření splátkového kalendáře. Částky by sice vzhledem k našim finančním možnostem nemohly být vysoké, ale postupně bychom se snažili dluh umořovat,“ sdělil Luboš Bärtl, pověřený nyní vedením Bakešovy chirurgické nemocnice.


Dluh Bakešovy chirurgické nemocnice překročil hranici čtyř milionů korun. FN Brno se rozhodla vymáhat dluh za rok 2001 soudní cestou.

O tom, zda bude splátkový kalendář FN Brno akceptovat, se rozhodne 7. března. Pokud se nenajde uspokojivé řešení, umožňující úhradu dlužné částky a současně placení nově odebrané krve, bude FN Brno nucena omezit Bakešově nemocnici dodávky krve a krevních derivátů.

Bakešova nemocnice by pak měla možnost obrátit se na jiné transfuzní stanice, například ve Vyškově nebo Břeclavi, či přeložit nemocné do FN Brno, nebo na jiné chirurgické pracoviště. „Od vymáhání dluhu ale upustit nemůžeme,“ tvrdí Burian.

Fakultní nemocnice U Svaté Anny dluží přes milion

Druhým brněnským dlužníkem v pořadí je Fakultní nemocnice U Svaté Anny. Konkrétní výši pohledávky Burian sice neuvedl, připustil však, že je vyšší než jeden milion korun.

„Nemocnice U Svaté Anny je v trvalé prodlevě s placením. I tam musíme využít všech nástrojů, které máme k dispozici,“ podotkl Burian.

„V současnosti máme uhrazeny faktury za krev a krevní deriváty z dodávek loňského roku. Hrazení letošních dodávek je závislé na příjmech od našich partnerů a plně vyrovnány budou v následujících dnech,“ uvedla mluvčí nemocnice U Svaté Anny Naďa Kuklínková.

JIŘINA VESELÁ, Vysočina, 3.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?