Nemocnice neplatí za léky, tvrdí dodavatelé

25. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Některým nemocnicím opět začíná hrozit, že zůstanou bez léků. Nemají totiž na jejich zaplacení a distributoři už nemíní dlouho dávat na dluh. "Dnes o tom budeme jednat s asociací velkých nemocnic a pak se sejdeme i s řediteli...


Praha - těch menších. Potíže s placením se týkají zejména okresních a městských zdravotnických zařízení,“ řekl včera předseda Asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý.

O problému, který se vždy po nějakém čase opakuje - kritický byl zejména v roce 1999 - chtějí dodavatelé jednat v říjnu i s ministryní zdravotnictví. Příčinou jsou podle Suchého platy lékařů v nemocnicích, které za minulého šéfa resortu Bohumila Fišera rostly výraznějším tempem. „V řadě menších nemocnic teď činí mzdy 50 až 60 procent z celkového obratu. Není divu, že pak nemají na léky,“ dodal.

Čtrnáctiprocentní zvýšení příjmů lékařů pro příští rok, které včera požadovalo na ministryni zdravotnictví vedení lékařské komory, považuje Suchý za nebezpečné. „To by některé nemocnice položilo,“ řekl.

Z poslední doby jsou známé případy jihlavské nemocnice a zejména nemocnice v Plané, která se mimo jiné kvůli nezvládnuté mzdové politice a neúměrnému růstu platů dostala do tíživé situace. Nakonec ji hrozí úplné zavření.

Za nereálný považuje požadavek lékařů i Svaz zdravotních pojišťoven. Výběr pojistného, ze kterého je zdravotnictví financováno, vzroste podle jejich odhadu o pět až šest procent. Podobný názor mají i ministerstva financí a zdravotnictví. „Pokryje se tím maximálně sedmiprocentní zvýšení platů, které pro rok 2003 dohodla vláda s odbory,“ uvedl výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Upozornil, že příjem z výběru pojistného byl i loni nižší než výdaje na zdravotní péči. Pojišťovny ale podle něho mohly ještě využít přebytků z minulých let. „Pokud však bude tento trend pokračovat, mohou se některé pojišťovny dostat do výrazné ztráty,“ varoval. Výrazně podle něho stále rostou zejména výdaje na nemocniční péči. „A to bez ohledu na její kvalitu. Souhlasíme s ministryní Součkovou, že je nutné co nejrychleji vypracovat standardy léčebné péče, aby se peníze nevydávaly za zbytečné nebo málo erudované výkony,“ dodal.

Hospodářské noviny, 25.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?