Nemocnice nevylučují léčbu za úplatu

19. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zadlužené okresní nemocnice, které od 1. ledna příštího roku přejdou pod kraje nevylučují, že budou od pacientů vybírat peníze v hotovosti. Ministerstvo zdravotnictví to ale odmítá...


„Je to zřejmě jediná cesta, jak se dostat k nějakým hotovým penězům a těmi platit například dodavatelům léků,“ řekl na dotaz Práva ve středu Jaroslav Přehnal, předseda Asociace českých a moravských nemocnic po tiskové konferenci. Uvedl, že v současné době problémy se zadlužením již má 120 ze 165 nemocnic.

Kdo efektivně léčí, dostane víc peněz

„Takovýto postup by byl nezákonný a musíme ho jednoznačně odmítnout,“ reagoval na Přehnala mluvčí ministerstva zdravotnictví Mário Böhme. Ten uvedl, že nemocnice, které efektivně léčí, dostanou v příštím roce víc peněz než letos.

Přehnal má ale jiný názor: „Našim dodavatelům dlužíme asi 5,7 miliardy korun a od zdravotních pojišťoven máme dostat asi 4,2 miliardy. Rozdíl je tedy 1,5 miliardy. Tyto peníze dlužíme dodavatelům léků, energií, zdravotnického materiálu. To je situace, která je velmi nepříznivá a kraje, pod které nemocnice nově budou spadat, ji budou muset řešit,“ uvedl Přehnal.

Dodal, že formy řešení dluhů jsou různé a zřejmě se dotknou dostupnosti i kvality zdravotní péče. Jednou z nich je i případné vybírání od pacientů.

Pojišťovny by měly dávat víc

Podle Přehnala hlavní možností, jak by se nemocnice z dluhů mohly dostat, je, aby zdravotní pojišťovny jim platily o osm procent víc než letos.

„Ty ale nabízejí zhruba jedno až dvě procenta navýšení. Také bychom potřebovali, aby zálohové platby nebyly posílány pozdě, ale dopředu. Například zlínská nemocnice zálohovou platbu na říjen dostala od VZP 13. prosince. Kde pak má nemocnice vzít peníze? Jak může platit svým dodavatelům?“ vznesl otázku Přehnal.

Uvedl, že ministerská vyhláška o úhradách zdravotní péče na první pololetí příštího roku je pro nemocnice nevyhovující a asociace zřejmě bude žádat její zrušení prostřednictvím ústavního soudu.

Dluhy by podle Přehnala šly zaplatit z půjček, které by nemocnice dostaly a garantoval by je stát. „Nechceme nechat pacienta na holičkách a i když některé zdravotní pojišťovny neplatí nemocnicím, pacient v akutní fázi bude ošetřen vždy. Někdo v tomto státě už by se ale měl konečně zabývat systémovými změnami ve zdravotnictví. Deset let upozorňujeme, že jsou v něm vážné nedostatky, ale nikdo je neřeší,“ řekl Přehnal.

VÁCLAV PERGL, Právo, 19.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?