Nemocnice odkládají operace

19. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mluvčí Nemocnice Na Františku Jan Hacker přiznal, že na dny od 19. do 22. listopadu zredukovali plánované operace. "Také jsme posílili ústavní pohotovostní služby," dodává Hacker...


Ve všech pražských nemocnicích a zdravotnických zařízeních budou tento týden platit zvýšená bezpečností opatření. Na ministerstvu zdravotnictví pracuje krizový štáb, který má monitorovat situaci a spolupracovat se všemi složkami záchranného systému, včetně hygienické služby.

Péči o účastníky summitu NATO bude zajišťovat armáda. V případě zdravotních problémů se tedy o ně postarají v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Podle ministryně zdravotnictví Marie Součkové mají vytipované i další nemocnice, kam by v případě nepokojů a nepředvídaných akcí pacienty okamžitě dopravili.

Objevily se zprávy o odkládání operací i o zákazu návštěv v nemocnicích, jichž by se dění okolo summitu dotklo. Všeobecná fakultní nemocnice podle ředitele Martina Holcáta skutečně tato preventivní opatření včera učinila.

„Zasedání MMF stálo naši nemocnici asi 20 milionů korun v přímých i nepřímých nákladech,“řekl Holcát. „Museli jsme totiž zrušit všechny operace před zasedádím i v průběhu zasedání. Tentokrát jsme pacienty raději na kritické dny neobjednávali.“Bezpečností opatření jsou vidět i na samotné nemocnici. „Všechny větší skleněné výlohy zatloukáme prkny, na které dáváme vícejazyčné nápisy upozorňující, že zde se nachází nemocnice.“Na okna pak nalepili bezpečnostní fólie.

Zpřísněná bezpečnostní služba ve vrátnici bude každého návštěvníka legitimovat a každý musí uvést cíl své návštěvy. Po 19. hodině už žádná návštěva do nemocnice nesmí.

Mluvčí Nemocnice Na Františku Jan Hacker přiznal, že na dny od 19. do 22. listopadu zredukovali plánované operace. „Také jsme posílili ústavní pohotovostní služby a primáři jednotlivých oddělení musí být v nepřetržitém kontaktu se svým oddělením. V případě nutnosti vstupuje v platnost zvláštní režim, který může nastat v případě hromadných zranění,“ dodal. Po celý tento týden budou i zde platit přísnější kontroly, proto je vhodné mít vždy u sebe průkaz totožnosti.

Thomayerova nemocnice v Krči návštěvy neruší, pouze zpřísňuje kontrolu pohybu návštěvníků po areálu nemocnice. Z velkých nemocnic tak omezení nechystá jen Motol. „Zasedání se v žádném případě našich pacientů nedotkne, neodkládáme žádné plánované operace,“řekla mluvčí Eva Jurinová. Nebudou zde platit ani zákazy návštěv pacientů. „Jediným bezpečnostním opatřením je zákaz parkování v areálu,“ upřesnila.

MARTA PAWLICOVÁ, Večerník Praha, 19.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?