Nemocnice odmítá, že by s univerzitami nespolupracovala

14. 10. 2009 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
O projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), který zastřešuje Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA), je vedení Masarykovy univerzity (MU) řádně informováno.


Vyplývá to z reakce ředitele této nemocnice Petra Košky na informaci Práva, že rektoři MU a Vysokého učení technického (VUT) v Brně Petr Fiala a Karel Rais podepsali vyjádření, v němž oznamují ukončení podpory projektu ICRC.

„Ze strany ICRC nedošlo k opakovaně přislíbenému poskytování informací o dalších krocích při přípravě projektu,“ stojí mj. ve vyjádření rektorů.

Konstatují také, že za těchto okolností bude prioritním zájmem obou univerzit realizace projektu Středoevropského technologického institutu CEITEC, a že za současné situace již nepodporují projekt ICRC.

Informují prý včas

Koška naopak Právu sdělil, že dostatečnou informovanost považuje za samozřejmou.
„Na základě dotazů zástupců Lékařské fakulty MU jsem připravil obsáhlou prezentaci projektu FNUSA-ICRC. Byla přednesena na rektorátu za přítomnosti vedení MU, lékařské fakulty a vedení všech státem řízených zdravotnických zařízení na území města Brna. Veškeré nové informace o projektu jsou se zástupci univerzity včas komunikovány,“ ujistil Koška a doplnil, že informováno je i VUT.

Rektor MU Fiala Právu řekl, že společným vyjádřením s kolegou Raisem reagovali na dotazy akademických pracovníků, týkaly se především jejich zapojení do projektu s ICRC.

„Nelze připustit nejasnosti“

„Myslíme si, že projekty CEITEC i ICRC by se měly navzájem doplňovat. Není možné, aby u takových projektů vznikal jakýkoli chaos nebo nejasnost, aby naše pracoviště byla do projektu, za který nezodpovídáme, zapojena bez nějaké dohody,“ zdůraznil Fiala.

Další spolupráci nevylučuje, nelze však postupovat jednostranně. „Jestli má někdo dojem, že nějaký projekt protlačí politickou nebo jinou cestou a nepotřebuje se dívat na partnery, s kterými v projektu počítá, tak si myslím, že nedělá úplně dobře a že by všem prospěla spolupráce, komunikace, debata,“ řekl.

Šéf ICRC kardiolog Tomáš Kára se v pondělí navečer vrátil z pracovní cesty v USA. Nad reakcí univerzit vyjádřil překvapení a potvrdil stanovisko ředitele Košky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?