Nemocnice odmítly jednat s odbory o platech, když hrozí stávkou

22. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři popudili stávkovou pohotovostí ředitele nemocnic kvůli platům. Asociace českých nemocnic proto včera přerušily s odbory jednání o platech. Jednání nebudou obnovena, dokud stávková pohotovost potrvá...


PRAHA -

Zvýšení platů měla zaměstnancům ve zdravotnictví zajistit kolektivní smlouva vyššího typu.

Vyjednávání jsou podle Schlangera už dva roky neúspěšná

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger uvedl, že jednání o ní je už druhým rokem neúspěšné a k žádnému výsledku nevede. Odborová rada tohoto svazu, který sdružuje na 52.000 zdravotníků, vyhlásila 20. května stávkovou pohotovost.

Druhý největší svaz ve zdravotnictví, Lékařský odborový klub, se k ní zatím nepřipojil a vyčkává, jak dopadnou vyjednávání s vládou v tripartitě.

Ředitelé se stavějí za návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové, která prosazuje změnu odměňování v lůžkových zařízeních. Na rozdíl od odborářů soudí, že odměňování podle zákona platného pro podnikatelské subjekty je výhodné a bude situaci stabilizovat.

Schlangrovy odbory nesouhlasí s tím, že vláda ustupuje od svých slibů a hodlá změnit dosavadní dvanáctitřídní platové tabulky v šestnáctitřídní bez odpovídající dotace, takže podle nich vznikne pokřivený a nespravedlivý systém.

Odbory rovněž odmítají, aby nemocnice, které předal stát od ledna do majetku krajů, zavedly tabulky platné pro podnikatelskou sféru. Zdravotníkům by podle nich klesly platy v průměru o pětinu.

„Odbory se velmi snažily, aby vyšší kolektivní smlouva byla uzavřena, protože by mohly garantovat slušné příjmy lidem, kteří přejdou do akciovek. Bohužel se to zatím nepodařilo,“ řekla mluvčí Schlangrových odborů Marie Klírová. Odboráři jsou podle ní nadále připraveni o smlouvě jednat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?