Nemocnice opět přestávají platit za léky

30. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Distributoři léků zatím nehrozí přerušením dodávek nemocnicím jako před několika měsíci, ale varují, že platby lůžkových zařízení za léčiva se opět zpožďují... Distributoři léků zaznamenali, že dluh nemocnic se snížil z 1,5 miliardy na polovinu. Pomohlo to však zřejmě jen na chvíli...


Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 30.5.2001

Distributoři léků zatím nehrozí přerušením dodávek nemocnicím jako před několika měsíci, ale varují, že platby lůžkových zařízení za léčiva se opět zpožďují. Situace se zlepšila v březnu, kdy stát prostřednictvím Konsolidační banky odkoupil od několika zdravotních pojišťoven část jejich dlouhodobých pohledávek za neplatiče pojistného. Pojišťovny pak uhradily svoje staré dluhy, které měly u zdravotnických zařízení. Ta zase zaplatila dodavatelům. Distributoři léků zaznamenali, že dluh nemocnic se snížil z 1,5 miliardy na polovinu. Pomohlo to však zřejmě jen na chvíli.

„Naše pohledávky opět značně rostou, po březnovém poklesu zhruba o deset procent,“ řekl včera předseda Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL), která se rozhodla upozornit na situaci Ministerstvo zdravotnictví. Kolem 8. června by měli její představitelé jednat s vedením Fišerova úřadu, jak problém řešit. Chtějí tak zamezit tomu, aby se stále ve vlnách neopakovala situace, která vyžaduje jednorázové dotace do některého ze sektorů zdravotnictví.

Podle dodavatelů léčiv by se příjmy resortu měly zvednout, např. zvýšením zdravotního pojistného. Náměstek ministra Antonín Hlaváček ovšem míní, že vedle vyšší potřeby peněz je stejně důležitá potřeba s nimi lépe hospodařit. „Ministerstvo chce významně podpořit zavedení nového způsobu úhrady nemocniční péče, který je založen na platbách podle diagnózy pacienta. Pomůže mimo jiné zprůhlednit finanční toky. Chceme také jasně vymezit, kolik stojí ambulantní péče a jak je využívána. Zatím je totiž poskytována ve dvou nesrovnatelných segmentech, v nemocničních ambulancích a v ordinacích ambulantních specialistů,“ oznámil.

Finanční problémy řady nemocnic se zřejmě prohloubily především po navýšení mezd loni v říjnu (na doporučení ministra Bohumila Fišera) a letos od 1. ledna (rozhodnutí vlády). Celkové náklady nemocničních zařízení stouply o 12 až 15 procent. Zemanův kabinet loni přitom určil, že pojišťovny jim budou platit v letošním prvním pololetí o šest procent více. Nemocnice se dožadují, aby dostávaly na pokrytí výdajů více peněz.

„Platíme podle vládního nařízení. Třetí měsíc nemáme po odkoupení části našich dlouhodobých pohledávek Konsolidační bankou vůči zdravotnickým zařízením žádné závazky po lhůtě splatnosti. Podle našeho pojistného plánu na letošní rok, schváleného vládou a Poslaneckou sněmovnou, musíme udržovat vyrovnanou bilanci,“ řekla ředitelka odboru marketingu a komunikace Kateřina Zamastilová.

Distributoři léčiv registrují, že rostou i dluhy za dodané léky lékárnám. „Překvapilo nás to, předpokládal jsem, že dluhy zmizí, když pojišťovny v březnu lékárnám uhradily, co jim dlouho neplatily. Vyplývá to také z toho, že všichni kolegové, které znám, dodavatelům nic po lhůtě splatnosti nedluží,“ uvedl Jindřich Oswald, prezident České lékárnické komory. Její vedení se s asociací dohodlo, že budou pátrat, proč a kde pohledávky dodavatelů narostly. „Uděláme mezi členy asociace šetření a do poloviny června bychom měli přijít věci na kloub,“ dodal Suchý.

Oswald řekl, že v současnosti zdravotní pojišťovny platí lékárnám v průměru bez zpoždění. Nyní podle něho nepřicházejí v úvahu podobné nátlakové akce, k jakým přistoupili v minulých dnech stávkující lékárníci na Slovensku. Pojišťovny jim totiž dluží již šest miliard korun. Předevčírem slovenské lékárny opět otevřely, i když ministr zdravotnictví Roman Kováč konstatoval, že první finance na oddlužení se podaří získat až v září.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 30.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?