Nemocnice Pardubického kraje by časem mohly suplovat praktiky

22. 3. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) míní, že by krajské nemocnice a zařízení následné péče v budoucnu mohly zčásti suplovat práci obvodních či specializovaných lékařů. Těch je na venkově a v periferních oblastech čím dál méně, chybějí hlavně praktičtí lékaři pro dospělé, pediatři a stomatologové. Hejtmanství přitom zdravotní péči musí zajistit, přestože i v nemocnicích je zdravotníků málo, řekl Netolický.


„Budou muset (nemocnice) počítat s tím, že v určité fázi budou záložním pracovištěm pro zajištění i primární péče. Je to logické, protože do území nejsme schopni ani motivačními programy nové zdravotníky získat,“ uvedl Netolický. Podle něj by taková situace mohla nastat až za několik let.

V Pardubickém kraji mají problémy zvláště v menších městech a na venkově. Například v Lanškrouně schází další pediatr stejně jako v Králíkách, kde chybí i gynekolog. Jinde je zase málo praktických lékařů, přestože hejtmanství na jejich zaškolení poskytuje příspěvky.

Netolický věří, že v krajských zdravotnických zařízeních bude personální situace lepší. Lékaře by do nich měla přitáhnout množnost odborného růstu. „Už dnes jsou v celé řadě specializací v nemocnicích ordinace, kam lidé chodí na vyšetření. Postupně budou odcházet do důchodu silné ročníky lékařů, což bude znamenat určitou centralizaci,“ míní Netolický.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?