Nemocnice Pardubického kraje jedná s odbory, chystá nouzový režim

15. 1. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která zastřešuje pět krajských nemocnic, se zatím nepodařilo dohodnout se zástupci odborových organizací na nové kolektivní smlouvě pro letošní rok.


Pokud se nepodaří dohody dosáhnout, bude muset změnit režim práce tak, aby byl zajištěn provoz nemocnic a péče o pacienty. Některé operace by se musely odkládat. Společnost nabízela lékařům osmiprocentní zvýšení platů a růst sazeb za dohody o provedení činnosti o víc než deset procent, uvedl v tiskové zprávě mluvčí krajské společnosti Dušan Korel. Odboráři oponují, že reálné zvýšení by bylo nižší.

„Plat lékaře je kombinací dvou složek, které od sebe nelze oddělovat. Navýšení obou složek by podle nás mělo být desetiprocentní. Růst tarifu o osm procent ale nemá být plošný, nemocnice navrhla plošně rozdělit čtyři procenta a pak podle dalších kritérií zbývající čtyři. Celkově to pak nedává deset procent, jak slíbil garantovat Pardubický kraj,“ řekl zástupce Lékařského odborového klubu v pardubické nemocnici Martin Kubrycht.

Podle generálního ředitele společnosti Tomáše Gottvalda někteří lékaři vypovídají dosavadní systém služeb. Nemocnice proto musí přijmout opatření, aby byl zachován provoz a zajištěna neodkladná péče. „Na přechodné období však může dojít k odložení některých plánovaných operací,“ uvedl Gottvald. Předpokládá, že po jednom dvou týdnech se provoz nemocnice vrátí do běžného režimu. Požadavky odborů jdou podle něj nad rámec toho, co garantuje úhradová vyhláška i příslib ministerstva zdravotnictví.

Pokud nebude možné zajistit ústavní pohotovostní službu prostřednictvím dohod o provedení činnosti kvůli ukončování smluv ze strany lékařů, připravuje Nemocnice Pardubického kraje rozšíření režimu práce o směnný provoz. Měl by podobu dvanáctihodinových směn v kombinaci s postupnými nástupy a přesčasovou prací.

Nemocnice za období let 2015 až 2017 zvýšily mzdy o více než 22 procent, což představuje téměř půl miliardy korun. Kolektivní vyjednávání bude pokračovat 16. ledna.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?