Nemocnice Pardubického kraje loni díky subvenci celkově vydělaly

20. 6. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic Pardubického kraje skončilo vloni se ziskem 6,7 milionu korun. Před ztrátou je ale zachránila pouze dotace hejtmanství. To v minulém roce poskytlo zdravotnickým zařízením formou takzvaných vyrovnávacích plateb přes 215 milionů korun, informovala ČTK Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana. Například Pardubická krajská nemocnice by bez subvence skončila se ztrátou 98 milionů korun.


Oficiálně zaznamenala pardubická nemocnice účetně nejvyšší zisk, 28,6 milionu korun. Kladného výsledku dosáhla ještě Orlickoústecká nemocnice, ostatní tři nemocnice v Chrudimi, Litomyšli a Svitavách byly ve ztrátě.

Bez vyrovnávacích plateb by však hospodaření zdravotnických zařízení vypadalo úplně jinak. Tím, že jim hejtmanství odpustilo nájemné a pojištění a poskytlo další peníze, zachránilo například nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které měly nízké základní jmění a vysoké závazky, před možnou insolvencí.

„Na letošní rok počítáme s 97 miliony korun na vyrovnávací platby. Po odečtení nájemného z nemovitostí kraje, pojistného a splátek na EPC projekt v pardubické nemocnici, to bude však zatím pouze něco přes 11 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL), do jehož gesce zdravotnictví spadá. Radní kraje již ale také schválili dalších 50 milionů korun jako rezervu na další vyrovnávací platby, rozdělovat by se měly zřejmě na podzim.

Letos se nemocnice musí vyrovnávat se ztíženými ekonomickými podmínkami. Nová úhradová vyhláška způsobila letos v prvním čtvrtletí snížení plateb od pojišťoven o osm procent. Navíc se o sedm procent zvýšila daň z přidané hodnoty u části nakupovaných komodit.

Pardubický kraj chce špatné ekonomické situaci nemocnic čelit jejich centralizací a sloučením do jedné společnosti. Činnost některých oborů by se koncentrovala jen do některých zařízení, v ostatních by byla omezena nebo zrušena. Centralizace by měla přinést také úspory při nákupu léků a zdravotnického materiálu nebo v personálních nákladech, zlepšila by rovněž pozici při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Scénář transformace projedná zastupitelstvo poprvé 27. června.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?