Nemocnice Pardubického kraje měly v pololetí ztrátu 80 milionů

4. 9. 2009 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Pardubického kraje měly za první pololetí ztrátu ve výši téměř 80 milionů korun. Tři z pěti měly horší hospodářské výsledky, než vedení kraje a zdravotnických zařízení plánovala. Krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD) to vysvětluje mimořádnými okolnostmi, které ekonomiku nemocnic zasáhly...


Největší ztrátu měla Pardubická krajská nemocnice. Ačkoliv za celý rok měl její výsledek dosáhnout zhruba minus 50 milionů korun, již na konci června vykázala ztrátu téměř 59 milionů korun. „Nemocnice zatím nezískala od zdravotních pojišťoven celou vyúčtovanou platbu za výkony, jen její část,“ řekla ČTK Tauberová.

Větší než celoroční plánovanou ztrátu již v pololetí přesáhla rovněž Litomyšlská nemocnice. Podle Tauberové je to způsobeno tím, že v prvních šesti měsících roku byla v Litomyšli otevřena nová neurologická jednotka intenzivní péče, ale pojišťovny její výkony zatím neproplácely. „Nemocnice to platila ze svého,“ uvedla radní. Ve druhém pololetí se to podle ní změní.

Lepších něž plánovaných výsledků dosáhly Orlickoústecká a Svitavská nemocnice, která byla dokonce zisková. Chrudimská nemocnice, která má na letošek jako jediná naplánované vyrovnané hospodaření, vytvořila za šest měsíců ztrátu téměř pět milionů korun.

Přes snižování ztrát v posledních letech před sebou zdravotnická zařízení stále „hrnou“ stamilionové kumulované ztráty z minulosti. Podle Tauberové je část z nich způsobena transformačními náklady při přechodu z příspěvkových organizací na akciové společnosti a měly by se od příštího roku postupně snižovat. „Příští rok by již rozpočty měly být vyrovnané. Kumulované ztráty se budou muset odepsat proti kapitálu nemocnic, tedy započíst staré odpisy vůči jejich majetku. Zčásti jsou ztráty jen účetní,“ řekla Tauberová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?