Nemocnice Pardubického kraje skončily poslední kvartál bez ztrát

26. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnicím Pardubického kraje se podle předběžných odhadů podařilo splnit požadavek hejtmana Radko Martínka (ČSSD), aby v posledním čtvrtletí loňského roku hospodařily beze ztrát. Nulového výsledku za období říjen až prosinec dosáhla všechna zařízení, starší závazky se do výsledku nezapočítávaly.


Nárůst ztrát se s podporou kraje zřejmě podařilo zastavit, někde by měl být loňský výsledek i ziskový. ČTK to zjistila od vedení nemocnic.

„Odhadem se to splnit podařilo. Jedno čtvrtletí pro mne ale není směrodatné, může to být jen hra s čísly,“ řekl ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald. Aby se snížily neustálé ztráty, musely být na minimum omezeny investice, zpřísnil se nákup léků a materiálu, peníze se uvolňovaly jen na havarijní situace, což podle ředitele není udržitelné déle než jeden či dva roky. Věří tomu, že plánovanou ztrátu 90 milionů korun na loňský rok nepřekročí, v roce 2010 činil výsledek minus 97 milionů korun.

Chrudimská nemocnice by jako možná jediná měla minulý rok skončit s kladným výsledkem, proto neměla problém udržet vyrovnané hospodaření i v posledním čtvrtletí. „Zatím nemám auditované výsledky, ale pravděpodobně to tak skončí,“ uvedl ředitel Tomáš Vondráček.

Také Svitavská nemocnice je přesvědčena o tom, že hejtmanův požadavek splní. „Museli jsme držet na uzdě provozní výdaje. Loňský plán investic, tedy nákup přístrojové techniky, jsme ale uskutečnili,“ řekl ředitel Pavel Havíř.

V nemocnici v Litomyšli se podařilo v posledním čtvrtletí dosáhnout nulové bilance díky absolutní restrikci všech investic. Podle ředitele Libora Vylíčila se řešily pouze havarijní stavy.

Také s Orlickoústeckou nemocnicí může být hejtman spokojen. „Za poslední tři loňské měsíce nebudeme ve ztrátě, a to i proto, že kraj naší nemocnici poskytl vyrovnávací platbu,“ řekla ekonomická náměstkyně nemocnice Anna Kučerová. Odhaduje, že mírně kladný bude i celkový hospodářský výsledek nemocnice za rok 2011, bez finanční intervence kraje by však skončila v červených číslech.

Pardubický kraj původně vloni vyčlenil na takzvané vyrovnávací platby nemocnicím za plnění závazku veřejné služby více než 100 milionů korun. V září pak krajští zastupitelé odhlasovali na tyto platby další částky, 51 milionů pro pardubickou a 36 milionů pro orlickoústeckou nemocnici, zdravotnická zařízení v Chrudimi, Litomyšli a Svitavách získala po deseti milionech korun. Peníze měly pomoci částečně uhradit vysoké závazky nemocnic. Krajské nemocnici kraj navíc půjčil 50 milionů korun.

Všech pět nemocnic předloni vytvořilo ztrátu 171 milionů korun, dvakrát vyšší, než původně kraj plánoval. Na loňský rok měly naplánovánu souhrnnou ztrátu zhruba 160 milionů korun, výsledky dosud nejsou známé.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?