Nemocnice Pardubického kraje vloni výrazně snížily ztráty

9. 4. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic Pardubického kraje hospodařilo minulý rok s celkovou ztrátou zhruba 125 milionů korun. Je to o 81 milionů korun lepší výsledek než v roce předchozím a většinou také lepší, než zdravotnická zařízení předpokládala. Hůře proti plánu dopadla pouze Orlickoústecká nemocnice...


Pro rok 2008 počítala se ztrátou 7,924 milionu korun, skutečný předběžný hospodářský výsledek je téměř třikrát horší. Činí minus 21,545 milionu korun. „Je to způsobeno jednak odpisy za počítačový tomograf, který nám neplánovaně dosloužil, a také se vybralo asi o 4,5 milionu korun méně na regulačních poplatcích. Náš plán byl v tomto ohledu příliš optimistický,“ řekl ČTK ředitel nemocnice v Ústí nad Orlicí Martin Procházka.

Nižší ztráty ve srovnání s rokem 2007 zaznamenala Pardubická krajská nemocnice. Zatímco tehdy skončila s výsledkem minus 99 milionů korun, vloni činil schodek hospodaření přes 63 milionů korun.

Nejnižší ztrátu, přes 11 milionů korun, vykázala za minulý rok Chrudimská nemocnice. Původně počítala s tím, že dopadne ještě o 15 milionů hůře. Litomyšlská nemocnice skončila se ztrátou zhruba 15,5 milionu korun, což je proti plánu zlepšení o 800.000 korun, Svitavská nemocnice plánovanou ztrátu 15,4 milionu korun stáhla na přibližně 13 milionů. Pokud by se nezapočítávaly do výsledků odpisy, vykázala by zdravotnická zařízení zisky.

Přes relativní zlepšení za sebou nemocnice stále vlečou velké dluhy z minulosti. Na konci roku 2007 činila celková kumulovaná ztráta pěti krajských zdravotnických zařízení 578 milionů korun, vloni se podle krajské radní pro zdravotnictví Markéty Tauberové ještě o něco prohloubila.

Postupně by se ale situace měla obracet. „Letos má již Chrudimská nemocnice jako první naplánované vyrovnané hospodaření,“ řekla ČTK Tauberová. Asi 50 milionů korun do minusu může jít tento rok nemocnice v Pardubicích, zhruba do deseti milionů ve Svitavách a Litomyšli a do 35 milionů korun v Ústí nad Orlicí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?