Nemocnice Pardubického kraje zavádějí program pro srovnání výkonů

5. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Pardubického kraje zavádějí jednotný počítačový program na vyhodnocování informací ze zdravotnictví. Měl by jim umožnit porovnat ekonomiku výkonů v jednotlivých zařízeních a zlepšit jejich hospodaření. Novinářům to řekl hejtman Radko Martínek (ČSSD).


„Od 1. ledna příštího roku budou všechny informace ze všech nemocnic souměřitelné a bude možné srovnávat jejich výkony a úhrady za ně,“ uvedl Martínek.

Dodavatelem programu je firma SW Lab, která v nemocnicích za několik set tisíc korun rozšiřuje svůj již dříve zavedený program na sledování zdravotnických výkonů. Systém pracuje s jednotnou databází informací, jednotné jsou i jeho vstupy a výstupy. Z velké části je již naplněn údaji.

Nemocnice a hejtmanství v něm budou mít také nástroj a argumenty pro jednání se zdravotními pojišťovnami. „Uplatnilo se to již nyní, když měla Orlickoústecká nemocnice platit vratky. Prostřednictvím systému se to podařilo vyřešit a dostane snad i nějakou menší částku navíc,“ řekl hejtman.

Systém umožní efektivní způsob léčby a kontrolu nákladů. Nemocnice, které stejný výkon provádějí dráž než ostatní, budou muset najít úspory, uvedl vedoucí odboru zdravotnictví Pardubického kraje Jaroslav Forejt.

Podle Martínka by bylo možné porovnávat nemocnice kraje i s dalšími zdravotnickými zařízeními v Česku. To však podle Forejta naráží na to, že v jiných krajích nemocnice používají jiné programy a jiné způsoby účtování. Některá porovnatelná republiková data uvádí pouze Národní referenční centrum.

Přes dlouhodobou snahu kraje vytvářely nemocnice každoročně značné ztráty. Zatímco v roce 2008 skončilo pět nemocnic s celkovou ztrátou 127 milionů korun, za loňský rok vytvořily ztrátu zhruba 28 milionů korun.

Zlepšení však bylo dosaženo jen za cenu intervence kraje, který jim vloni na podzim poskytl z rozpočtu kraje 117 milionů korun formou takzvaných vyrovnávacích plateb. Letos jim krajští zastupitelé schválili další platby v celkové výši 210 milionů korun. Jen díky tomu se nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které mají nízké základní jmění a vysoké závazky, vyhnou riziku insolvence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?