Nemocnice Planá je bez plynu

23. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Že je zima na operačních sálech a v místnostech s lůžky, to by tak nevadilo, neboť jsou od začátku října uzavřeny. Zima byla ale i v několika ambulancích, které v areálu nemocnice ještě fungují...


PLANÁ U MARIÁNSKÝCH LÁZNÍ - Kvůli nespláceným dluhům odpojila Západočeská plynárenská počátkem tohoto týdne dodávky plynu pro zdejší nemocnici. Že je zima na operačních sálech a v místnostech s lůžky, to by tak nevadilo. Tyto části nemocnice jsou totiž již od začátku října uzavřeny. Zima byla ale i v několika ambulancích, které v areálu nemocnice ještě fungují. Lékaři tak v pondělí i v úterý museli využít ještě dražší zdroj vytápění než je plyn - elektrické přímotopy. Důvodem odpojení plynu byl fakt, že nemocnice za jeho odběr dluží plynárenské společnosti půl miliónu korun. Protože nemocnice nemá k dispozici peníze, dluh se ani nepokoušela splácet.

Podle ředitele nemocnice Kamila Kosturika však hrozí velké ztráty na majetku, pokud se v krátké době nepodaří dodávky plynu na vytápění obnovit. I prázdné budovy je totiž zapotřebí během nadcházejícího zimního období alespoň částečně vyhřívat. Podle informací pracovnice sekretariátu se podařilo na poslední chvíli získat finanční prostředky z okresního úřadu, takže dlužná částka již měla být včera dopoledne uhrazena. Ještě v poledne ale nebyla dodávka plynu do nemocnice obnovena. Plynárny nepovažují nemocnici za solidního partnera a tak před obnovením dodávek požadují nejen splacení celého dluhu, ale i zaplacení zálohy předem. Zda se však vedení zdravotnického zařízení podaří potřebné peníze sehnat, není vůbec jisté. Dluhy nemocnice dosahují podle krajského hejtmana Petra Zimmernanna dvou set miliónů korun. Kvůli tomu si teď zodpovědní činitelé nevědí s nemocnicí rady. Uhradit dluh ze státního rozpočtu již dříve odmítl ministr financí. Zaměstnanci nemocnice dostali naposledy vyplacenu mzdu za červenec, ale již od srpna většinou museli zůstat doma. V minulém týdnu jim vedení začalo rozdávat výpovědi s tříměsíční výpovědní lhůtou - ta končí 31. ledna příštího roku. Teoreticky tak existuje naděje, že krajský úřad by mohl dosavadní pracovníky znovu zaměstnat. Ti však ve snaze domoci se alespoň nějakých peněz podali na nemocnici návrh na konkurz.

(ma), Haló noviny, 23.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?