Nemocnice Plzeňského kraje měly ztrátu 11 mil. Kč, pomohl kraj

24. 7. 2012 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Se ztrátou 10,7 milionu Kč skončily loňské hospodaření nemocnice patřící Plzeňskému kraji. Ztráta by byla vyšší, kraj ale svým nemocnicím zaplatil za službu obecného hospodářského zájmu (SOHZ) 135 milionů Kč. Hospodaření včera schválili krajští radní.


Za rok 2010 skončilo šest krajských nemocnic v celkové ztrátě 46 milionů, přičemž za SOHZ kraj tehdy zaplatil 70 milionů Kč. Záporné hospodaření je dáno především nedostatečnými platbami od pojišťoven, které plzeňským krajským nemocnicím platí za stejné výkony výrazně méně, než je celostátní průměr, řekl novinářům hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Pro letošní rok počítá kraj ve svých nemocnicích s celkovým kladným výsledkem 242.000 korun, stále ale předpokládá platbu SOHZ na zřejmě ještě vyšší úrovni, než byla loni. Kraj letos dokončí a zprovozní novou nemocnici v Klatovech a po převodu majetku zařízení výrazně vzrostou odpisy. Právě klatovská nemocnice vykazuje v hospodaření nejvyšší ztráty.

Jestliže republikový průměr na hospitalizační péči je 29.000 korun na pacienta, všechny plzeňské krajské nemocnice dostávají od pojišťoven za stejnou péči až o 20 procent nižší platby. Celostátnímu průměru se neblíží ani jedna z nich. Státem zřizované nemocnice mají ještě větší platby. „Spočítali jsme, že pokud bychom byli placeni alespoň na úrovni republikového průměru, dostali bychom za rok až o 96 milionů korun více za hospitalizační péči,“ řekl ředitel Zdravotnického holdingu Jiří Fojtík.

Hospitalizace tvoří podle něj 60 procent úhrad nemocnicím, zbytek jsou ambulantní výkony. Rozdíl mezi platbami pojišťoven plzeňským krajským nemocnicím a průměrem země odhadl za hospitalizaci a ambulance dohromady na zhruba 140 milionů korun ročně v neprospěch krajských nemocnic. Za poslední tři roky tak podle něj nemocnice kraje kvůli dlouhodobě nespravedlivě nastavené úhradové vyhlášce dostaly od pojišťoven zhruba o 458 milionů korun méně, než je průměr v zemi.

Krajským nemocnicím se loni při zachování stejného objemu výkonů podařilo meziročně snížit růst nákladů s výjimkou mezd. Platy zdravotníků ale tvoří 62 procent nákladů nemocnic. „Neumím si představit, že bychom platy snižovali,“ řekl hejtman. Náklady na platy i kvůli protestní akci „Děkujeme, odcházíme“ meziročně v nemocnicích vzrostly z 714 milionů v roce 2010 na loňských 781 milionů Kč.

Letos se na mzdy počítá se sumou 787,5 milionu korun. Jen polovinu z loňského sedmašedesátimilionového mzdového nárůstu přitom pokryly zvýšené platby pojišťoven, zbytek musely uhradit nemocnice nebo kraj formou SOHZ.

Fojtík předpokládá, že nespravedlnosti v platbách by měl postupně narovnat systém platby za diagnózu, takzvané DRG. Kraj se ale potýká i s dalšími problémy - pojišťovny při vyjednávání o nových smlouvách trvají například na zrušení dvou ze čtyř oddělení rokycanské nemocnice. V regionu už nyní není ve dvou ze sedmi okresů žádná plnohodnotná nemocnice, omezení rokycanské nemocnice by mohlo být pro zařízení likvidační, což hejtmanství nechce připustit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?