Nemocnice Plzeňského kraje nemají peníze na zvýšení mezd

7. 3. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Plzeňského kraje nemají peníze na to, aby zvýšily svým lékařům a dalšímu zdravotnickému personálu mzdy pro letošní rok. Nedostaly od zdravotních pojišťoven žádné peníze navíc a nemohou dostát slibu vyplývajícího z memoranda.


To loni po hrozícím odchodu lékařů do zahraničí podepsal ministr zdravotnictví, zdravotní pojišťovny a Lékařský odborový klub (LOK).

Nárůst má činit minimálně 6,25 procenta, což by pro šest nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem znamenalo téměř 40 milionů korun, které kraj v rozpočtu nemá. Novinářům to dnes řekl krajský radní Václav Šimánek (ČSSD).

„Úhradová vyhláška, tedy peníze od pojišťoven, zatím stále nezajišťují dostatek prostředků na navýšení mezd,“ dodal. Zálohy, které letos krajské nemocnice dostávají, jsou na průměrné úrovni 93 procent výše záloh roku 2011. S doplatky podle provedených výkonů přitom mohou nemocnice počítat až zhruba ve druhé polovině roku 2013.

„Podle rozboru úhradové vyhlášky od Asociace českých a moravských nemocnic se nemocnice u ambulantní péče nedostanou ani na 100 procent úhrad referenčního roku 2010. V lůžkové péči se nad 100 procent teoreticky dostat mohou, ale jen za předpokladu, že zvýší výkonnost na 103 procent hospitalizací,“ uvedl ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Fojtík.

Odmítl, že kraj nechce zvýšit mzdy. „Nelíbí se nám rétorika ministerstva. Akci Děkujeme, odcházíme neměly řešit kraje. Nesedíme na penězích, my jsme je nedostali,“ řekl Šimánek.

Podle něj kraj plní slib a loni i letos zvýšil mzdy lékařů záchranné služby. Loni dostal kraj peníze na zvýšení platů nemocničních lékařů od pojišťoven zvlášť mimo zálohy. „Když jsme letos chtěli totéž, tak jsme těžce narazili, nedostala to žádná nemocnice. Je nám tvrzeno, že je to schované v úhradové vyhlášce. Ta má ale referenční období roku 2010, kdy nebyla DPH a byla jiná inflace a ještě nemocnice, aby se vůbec přiblížily tomu roku 2010, tak musí vyúčtovat a ošetřit 103 procent pacientů, což je nemožné. Takže my se nyní pohybujeme se zálohami někde mezi 90 až 93 procenty oproti roku 2010. A nejsou tam vůbec zohledněny vyšší platy,“ dodal Šimánek. Podle něj je to záležitost všech nemocnic v tomto státě včetně soukromých i církevních a městských.

Odbory čekají na zvýšené platy do konce dubna. „Případné protesty budou záležitostí LOK. My s našimi lékaři jednáme a nespokojenost zatím nevede k tomu, že by odcházeli. Vidí, že ta vina není na zřizovateli. Chtějí ale, aby se to do konce dubna vyřešilo,“ dodal Šimánek.

Loňská ztráta šesti nemocnic Plzeňského kraje s obratem 1,2 miliardy Kč se má pohybovat kolem 150 milionů korun, což je díky úsporám oproti plánu o čtvrtinu méně. V roce 2010 činila ztráta 116 milionů Kč, letos by měla být po dalším šetření pod 170 miliony korun. Přes 70 procent nákladů nemocnic tvoří mzdové náklady, s nimiž se podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) příliš hýbat nedá. „Kontrolám v našich nemocnicích, které avizovalo ministerstvo, se nebráníme,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?