Nemocnice přijdou o miliony

6. 10. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení třicetikorunových poplatků lidé vítají, nemocnice na Klatovsku by tak mohly přijít o miliony korun. Doufají proto, že jim tyto ztráty budou kompenzovány, jinak by to pro ně byly po zrušení stokorunových poplatků další ztráty.


Od prvního ledna 2015 budou zrušeny třicetikorunové poplatky u praktických lékařů, ambulantních lékařů i za recepty v lékárnách. Platit se dále bude jen 90 korun za pohotovost. „To už měli udělat dávno. Když chtěl jít člověk k lékaři, tak aby si bral plno peněz jen na poplatky. Můj otec chodí pravidelně každý měsíc k několika lékařům. Když všude zaplatil poplatky a pak ještě za recepty v lékárnách, tak ho to vyšlo na stovky korun měsíčně. Jsem rád, že se mu teď uleví, a nejen jemu,“ řekl Klatovan Martin Sýpka.

Lidé ušetří a nemocnice doufají, že o peníze nepřijdou. „Zrušení těchto regulačních poplatků bude znamenat méně administrativy pro každého pracovníka, který s těmito poplatky přichází do styku, tedy pro účetní, pokladní a sestry na některých ambulancích,“ uvedl mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška.

Vliv to ale bude mít především na příjmy nemocnice. „Za prvních osm měsíců tohoto roku nemocnice inkasovala za oba typy poplatků zhruba 1,7 milionu korun. Ročně to vychází na 2,58 milionu korun. Valná většina těchto prostředků je za návštěvu ambulancí. Tato část by měla být dle záměrů ministerstva zdravotnictví kompenzována v úhradách ze systému zdravotního pojištění,“ sdělil mluvčí a dodal, že výpadek poplatků za recept není tak významný a nemocnice se pokusí jej nahradit z jiných zdrojů.

Rozhodně prý ale neplánují kompenzovat tento výpadek zvýšenou marží u léků, jak některé lékárny podle jeho slov naznačují.

Podobné je to i v sušické nemocnici, kde ředitel Vladimír Sloup přiznává, že pro ně byl zásadní problém zrušení stokorunových poplatků za hospitalizaci. Ty tvořily většinu poplatků, které vybírali. „Teoreticky to pro nás může být problém i nadále, protože ještě není jasné, jak to bude v příštím roce. Poplatky, které bychom vybrali za rok 2014, námbyly nahrazeny. Pokudto bude v roce 2015 opět nahrazeno, tak to bude fajn. Třicetikorunové poplatky nemáme vyčíslené přesně. U stokorunových šlo o ztrátu zhruba čtyři miliony korun ročně a u třicetikorunových a devadesátikorunových to bylo celkem 1,5 až 2 miliony korun,“ řekl Sloup.

O necelých dvě stě tisíc korun přijde kvůli zrušení poplatků nemocnice v Horažďovicích. „Pro nás bylo mnohem horší zrušení poplatků za hospitalizaci. Nyní jde o nesrovnatelně nižší částku, ale i tak doufáme, že nám bude kompenzována,“ uvedl ředitel Nemocnice následné péče LDN Horažďovice Martin Grolmus.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?