Nemocnice prý koupila předražené přístroje

18. 2. 2011 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Kladně nakoupila přístroje do nové budovy Centra akutní medicíny v průměru o polovinu dráž, než je možné je objednat z veřejně dostupných katalogů od výrobců. Včera to uvedl server Aktuálně.cz.


Podle něj bývalý hejtman Petr Bendl (ODS) objednal do nemocnice přístroje za 300 milionů, což je v průměru dvojnásobek tržní ceny. Jeho nástupce David Rath (ČSSD) ceny revidoval, ale přístroje i poté zůstaly předražené o 50 procent. Za ušetřené peníze pak prý Rath nakoupil předražené vybavení pro kuchyňky a kanceláře personálu.

Rath předražení vyloučil. Server Aktuálně.cz získal seznam nových přístrojů, podle něhož je nemocnice nakupuje v průměru o polovinu dráž. Portál uvedl, že na seznamu je nejdražší angiolinka od firmy Philips, za níž krajská nemocnice zaplatí 25 milionů korun. Cena z katalogu je o pět milionů nižší. Monitor pro jednotku intenzivní péče stojí nemocnici 520 000 korun, i když katalog firmy Spacelabs nabízí stejný přístroj za 290 000 Kč.

Za více peněz prý nemocnice nakoupila i resuscitační lůžko od firmy Linet a doktorská sluchátka. „Všechny věci jsou ověřovány přes databázi obvyklých cen,“ řekl Rath. Upozornil, že smlouvu o stavbě centra včetně dodávky přístrojů podepsal ještě v říjnu 2008 jeho předchůdce Bendl. Rath prý nechal ceny zkontrolovat a celkovou částku 300 milionů za přístroje o 80 milionů korun snížil.

Tuto úsporu potvrzují i dokumenty, které má Aktuálně.cz k dispozici. Například operační stůl Golem 4S, který se dá koupit za 126 000 korun, však i po Rathově ´kontrole´ stál kladenskou nemocnici trojnásobek. Podle ředitele evropských programů Středočeského kraje Tomáše Novotného mohly některé přístroje od loňského června, kdy se nemocnice na dodávce s výrobci dohodla, podražit o 10 až 20 procent. Serveru navíc sdělil, že aktuální ceny z katalogu nejsou směrodatným měřítkem, jelikož se katalogy změnily.

Dodávku přístrojů pro Centrum akutní medicíny zajišťují obchodní společnosti Hospimed a Puroklima, které prý získaly i 80 milionů ušetřených na přístrojích Rathem. Za většinu této částky dodaly nábytek a další vybavení do kanceláří.

Nový pavilon bude oproti původním předpokladům otevřen zhruba o čtvrt roku později. Pacienti měli budovu navštěvovat od konce loňského listopadu. Ředitelka nemocnice Kateřina Pancová nedávno ČTK řekla, že se termín otevření posunul kvůli průtahům při stavbě centrálních operačních sálů. Pavilon by podle ní měl pacientům sloužit od března. Nová budova se má stát centrem nemocnice. Soustředit se tu budou operační sály, centrální příjem, ambulance, jednotky intenzivní péče či ARO.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?