Nemocnice s pomocí města Javorník vybuduje počítačovou tomografii

2. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Moderní pracoviště počítačové tomografie (CT) v okrese Jeseník zatím citelně schází. Pacienti, u nichž lékaři potřebují toto vyšetření, musejí absolvovat svízelnou cestu až do Šumperka, kde je nejbližší pracoviště CT. Jesenická nemocnice neměla dosud jako privátní zařízení možnost získat státní dotace. Pomoci nemůže ani okresní úřad. Vedení nemocnice nakonec našlo řešení...


JESENÍK - a spojilo se s městem Javorník, které bude nositelem státní dotace. Zařízení bude nemocnici pronajímat, a ta pak nájem investuje zpět do dalšího rozvoje technologie.

„Hledali jsem možnosti, jak se dostat k jiným finančním zdrojům než ze zdravotního pojištění. Jsme privátní nemocnice a nemáme stejnou šanci k přístupu k investicím. Nakonec jsme našli partnera v městu Javorník,“ uvádí ředitel Jesenické nemocnice Jan Jedlička. Javorník v roli nositele projektu

požádal o cílenou státní dotaci 27 milionů korun na nákup technologie. Zbylých pět milionů, které si vyžádá rekonstrukce pavilonu, uhradí nemocnice ze svého.

Nový počítačový tomograf bude podle ředitele Jedličky velkým přínosem jak pro pacienty, tak pro lékaře. „Nejde jen o komfort, ale o zlepšení vyšetření. Jestliže máme pacienty s úrazem hlavy, musíme zjistit, zda nedochází ke krvácení. Přitom je nesmírně zatěžujeme převozem do Šumperka po velmi špatných silnicích. U zraněného pacienta přitom transport může způsobit zhoršení zdravotního stavu,“ uvedl lékař nemocnice Pavel Navrátil.

„I pro nás to bude znamenat značné snížení nákladů. Pacienta vždy převáží rychlá sanitka i s celou posádkou, což si ročně vyžádá 2,6 milionu korun ročně,“ řekl ředitel jesenické VZP Vladimír Cupal.

(dk), Olomoucký den, 2.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?