Nemocnice se bojí o existenci

31. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi řediteli nemocnic, ale i zdravotními pojišťovnami vyvolalo rozruch oznámení, že zdravotníky letos čeká vyšší růst mezd než loni. Asociace českých a moravských nemocnic zřejmě zítra odešle dopis premiérovi...


Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že proti loňsku se zvýší výběr pojistného o osm až deset miliard.

Praha - v němž ho upozorňuje na úskalí, která mohou nastat, pokud zvýšení mezd nebude doprovázeno nárůstem příjmů nemocničních zařízení.

Vedle zvýšení tarifních platů o jedenáct procent dohodnutých mezi vládou a odbory pro celou veřejnou sféru se totiž má zvednout z deseti na sedmnáct procent i zvláštní příplatek pro zdravotníky. Domluvili se na tom odboráři s ministrem Fišerem. Například lékaři s druhou atestací by si podle zdravotnických odborů měli po 1. březnu vydělat měsíčně v průměru od třiatřiceti až do téměř sedmačtyřiceti tisíc korun.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že na takové zvýšení budou peníze v systému veřejného pojištění, ze kterého jsou zdravotnická zařízení financována. Podle ministerských propočtů mají letos nemocnice získat na úhradách od pojišťoven na růst osobních nákladů o 3,7 miliardy víc než loni.

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Jaroslav Přehnal si však není zdaleka jistý, že o tolik víc dostanou. „Obáváme se, že bude pokračovat situace z loňského roku, kdy většina zdravotních pojišťoven, kromě bankovní a VZP, neplatí v takové výši, jak bylo oficiálně rozhodnuto pro loňské první a druhé pololetí,“ uvedl. To má podle něho negativní vliv na hospodaření nemocnic. „U řady z nich se loni v průměru dvojnásobně zhoršil hospodářský výsledek. Některé jsou až na pokraji své existence. Ze zákona přitom musíme mít vyrovnané hospodaření,“ zdůraznil Přehnal.

Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček řekl, že pojišťovny platí, jak mají. „Nemohou jet na doraz. Všechny rezervy se už v podstatě vyčerpaly kvůli loňskému navyšování úhrad pro nemocnice,“ uvedl. Dodal, že navíc nikdo nekontroluje, jak s penězi zdravotnická zařízení zacházejí, a chybí zpětná vazba.

Podle odhadu svazu se má letos vybrat na pojistném méně, než počítá ministerstvo. To předpokládá celkový nárůst osm až deset miliard. Čtyři až pět miliard by šlo celkově do lůžkových zařízení a zbytek do soukromé ambulantní sféry.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 31.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?