Nemocnice se obávají krize kvůli zvýšení platů personálu

25. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Silná slova padala hlavně z úst ředitele valašskomeziříčské nemocnice Milana Leckéšiho, který by v případě nutnosti sáhnout zaměstnancům na osobní ohodnocení zvažoval dokonce setrvání ve své funkci...


Zlínský kraj - Do krizí se podle některých ředitelů dostanou nemocnice kvůli nařízení státu zvýšit zdravotnickému personálu platy o osmnáct procent. Silná slova padala hlavně z úst ředitele valašskomeziříčské nemocnice Milana Leckéšiho, který by v případě nutnosti sáhnout zaměstnancům na osobní ohodnocení zvažoval dokonce setrvání ve své funkci. Přitom nařízení státu zvýšit platy musí podle zlínského okresního zdravotního rady Stanislava Krále bezpodmínečně splnit nemocnice zřízené státem. Městské nemocnice, jakou je i valašskomeziříčská, a soukromé sjednávají platy zdravotníků smluvně nebo podle jiných zákonných norem.

Baťova nemocnice, která je zřízená okresem, platy k 1. březnu navýšila a podle Krále bez toho, že by vedení muselo sáhnout zaměstnancům na osobní ohodnocení. “ Žádnou tragédii z toho dělat nehodláme. Na výplatách sice vyplatíme ročně o několik milionů více, ale vždycky je na druhou stranu kde ušetřit. Na provozu, údržbě a podobně,“ konstatoval Král.

Městská nemocnice ve Slavičíně platy také navýšila, ačkoliv se státního příkazu držet nemusela. Podle ředitelky proto, že se se zřizovatelem dohodli, že budou se státními nemocnicemi držet krok. Podle nemocničního ekonoma Štěpána Knapa budou sice platy zdravotníkům navýšeny, ale ubyde peněz na osobní ohodnocení.“ Budeme muset s financemi zacházet velmi opatrně,“ podotkl Knap.

Navýšení platů se dočká také soukromá Nemocnice Milosrdných bratří ve Vizovicích. Ředitel Jiří Flégl však přistoupil k pozvolnému systému. Od května zvedne mzdy o jedenáct procent a v nejbližších dalších měsících pak o zbývajících sedm.

Postoj valašskomeziříčského ředitele nemocnice, který se tak obává krize, řada odborníků nechápe. Jednak totiž platy navyšovat nemusí a jednak jejich zdravotníci pobírají podstatně větší platy než například v krajské nemocnici ve Zlíně. Podle valašskomeziříčského ředitele by v případě nenavýšení platů jeho zaměstnanci odešli z nemocnice. Kde by ale našli uplatnění, když v okolí mnoha kilometrů pobírají jejich kolegové přibližně stejné či mnohdy nižší peníze, zůstává otázkou.

Průměrné měsíční platy zdravotníků:

Lékaři / Zdravotní sestry

Baťova nemocnice Zlín 28 832 / 13 424

Městská nemocnice Slavičín 25 694 / 11 079

Nemocnice Milosrdných bratří Vizovice 22 000 / 11 015

Městská nemocnice Valašské Meziříčí 30 143 / 14 188

Okresní nemocnice Vsetín 30 561 / 13 838

Průměrná mzda ve Zlínském kraji: 14 884

Průměrná mzda v České republice: 17 067

10 % zaměstnanců ve Zlínském kraji má měsíční mzdu nižší než 8 244 koruny za měsíc a 10 % naopak vyšší než 22 144 koruny.

Irena Amchová, Zlínské noviny, 25.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?